Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V dubnu začalo v Česku podnikat 3 564 osob

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V dubnu začalo v ČR přes ztížené podmínky podnikat 3564 fyzických osob, tedy o 246 méně než v březnu. Podnikání ukončilo 878 živnostníků, což je nejmenší počet od začátku roku 2010. Dalších 5198 lidí podnikání přerušilo. Počet živnostníků s přerušenou živností se proti březnu snížil o 5417 a byl nejnižší od začátku roku.

 Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz společnosti CRIF. "Na dubnových statistikách je překvapivý hlavně poměrně vysoký počet lidí, kteří se za těchto okolností rozhodli začít podnikat. Jejich počet je pouze o třetinu nižší než v únoru. I když jde o významný propad, v kontextu ukončených nebo přerušených živností je poměrně nízký," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková. Počet přerušených živností se proti březnu propadl o polovinu, proti únoru o 43 procent.

Nejvíce se však snížil počet lidí s ukončenou živností. Meziměsíčně klesl o 1607, což je propad o dvě třetiny. Proti únoru se jejich počet snížil dokonce o 75 procent. "Na nízký počet živnostníků s přerušenou nebo ukončenou živností měla vliv především deklarovaná vládní pomoc živnostníkům, která je v zásadě plošná a jejíž administrace je proti pomoci firemnímu sektoru mnohem jednodušší. Lidé spíše vyčkávali a rozhodnutí, zda pokračovat v podnikání či nikoli, odložili na pozdější dobu," uvedla Kameníčková.

Vliv nouzového stavu na ochotu lidí podnikat lze vidět také v souhrnných statistikách za první čtyři měsíce roku. Počet lidí, kteří s podnikáním od začátku roku začali, se proti prvním čtyřem měsícům loňského roku snížil o 16 procent. Zatímco letos začalo v tomto období podnikat 19.577 lidí, loni šlo o 23.348 fyzických osob. Počet ukončených živností meziročně klesl o třetinu, ze 17.378 na 11.434. Počet přerušených živností se naopak zvýšil, a to o devět procent na 45.749.

"Nárůst počtu lidí s přerušenou živností může naznačovat, že vyhlášení nouzového stavu bylo pro některé živnostníky skutečně tak výrazným zásahem do podnikání, že se rozhodli svoji živnost pro jistotu přerušit. Dělo se tak především v druhé polovině března, kdy ještě nebylo jisté, jestli živnostníci získají od státu nějakou podporu a jakou bude mít případně podobu," upozornila Kameníčková.

V prvních čtyřech měsících letošního roku se nově zaregistrovaní podnikatelé podíleli na celkovém počtu podnikatelů v České republice necelými dvěma procenty, 4,4 procenta živnostníků přerušilo svoji činnost, 1,1 procenta zaniklo.

Témata:  podnikatelé ekonomika

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.