V Česku se vyrábí rekordně zmrzliny. Češi mají stále radši prémiové zmrzliny, obyčejný polárkový stojí už řadu let stejně

Komentář Lukáše Kovandy: V Česku se vyrábí rekordní objem zmrzliny. Vyplývá to z aktuálních údajů Eurostatu (zde). V roce 2019 se v ČR vyprodukovalo 79,3 milionu litrů oblíbené studené pochoutky. Ještě v roce 2009 to přitom bylo jen 36,6 milionu litrů. To představuje nárůst o zhruba 117 procent vyrobeného objemu během deseti let. Výrazněji narůstala produkce zmrzliny v daném období ze zemí EU dle dostupných údajů pouze v Maďarsku, v Rakousku a v Litvě.

zmrzlina
reklama

Prodejům zmrzliny se v ČR do příchodu pandemie dařilo díky řadu let trvající ekonomické prosperitě a růstu mezd. Češi v době před úderem koronaviru stále zřetelněji vyhledávali prémiové zmrzlinářské výrobky. Cena průmyslově vyráběné ovocné zmrzliny přitom těsně před pandemií vyskočila na svůj historický rekord, když se poprvé soustavněji pohybovala měsíc co měsíc nad úrovní 200 korun za jeden litr. 

Zatímco průměrná maloobchodní cena polárkového dortu se v uplynulých devíti letech prakticky neměnila, a pohybuje se v úzkém pásmu kolem 35 korun, průměrná maloobchodní cena zmrzliny od roku 2012 vzrostla až takřka o dvacet procent. I to svědčí o tom, že Češi vyhledávají prémiové zmrzliny a jsou ochotni si za ně připlatit.  

Uzavírky loňského pandemického roky způsobily citelný propad vyráběné a konzumované zmrzliny. Ten nastal i proto, že rok 2020 byl oproti předchozím létům chladnější. Výrobě zmrzliny částečně nahrává nadmíru teplé počasí, které umocňuje poptávku po ní. 

Po odeznění pandemické situace lze očekávat návrat výroby i poptávky po zmrzlině v ČR na předpandemickou úroveň, případně mírně pod ní, neboť míra nezaměstnanosti v ČR prakticky nevzrostla a spotřebitelská nálada se rychle vrací do normálu. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky