Úřad práce vydal 1 000 povolení k práci uprchlíkům, firmy nabízí 17 000 míst

Úřady práce vydaly zatím kolem 1000 pracovních povolení uprchlíkům z Ukrajiny. Zaměstnavatelé nabízejí přes úřad práce teď příchozím téměř 17.000 volných míst. ČTK to sdělila mluvčí generálního ředitelství úřadu práce Kateřina Beránková. Návrh zákona, podle něhož by ukrajinští uprchlíci s vízem ke strpění mohli získat zaměstnání volně a pracovní povolení by už nepotřebovali, by měla v pátek schvalovat Sněmovna a příští středu nejspíš pak Senát. Poté normu dostane k podpisu prezident.

Úřad práce, ilustrační fotografie
reklama

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dnes řekl, že do ČR podle údajů mobilních operátorů dorazilo dosud téměř 200.000 lidí. Ke středeční půlnoci ministerstvo vnitra udělilo uprchlíkům 108.100 víz ke strpění. Celkem 55 procent příchozích tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy.

"Vzhledem k tomu, že do ČR přicházejí nyní především matky s dětmi, řeší na prvním místě to, jak se postarat o děti a kde se ubytovat. Už nyní se ale značná část migrantů z Ukrajiny zajímá o možnosti pracovního uplatnění. Jejich vůle pracovat je opravdu velká, zároveň ale věří, že se v brzké době vrátí zpět do své vlasti. Počet vydaných povolení k zaměstnání se momentálně pohybuje kolem 1000," uvedla Beránková.

Podle ní pobočky úřadu v regionech oslovují zaměstnavatele, jestli by příchozí nezaměstnali. Firmy se hlásí ale také samy a místa nabízejí. "V současné době eviduje úřad práce v rámci celé ČR téměř 17.000 takových pozic," sdělila mluvčí.

Nabízené posty jsou třeba ve skladech či výrobních provozech. Mluvčí upřesnila, že v seznamu jsou místa pro montážní dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků či strojů v potravinářství, pomocníky v zemědělství, pokojské a uklízeče. Uplatnit se dá i ve zdravotnictví. Ministerstva připravují rychlé uznávání vzdělání a kvalifikací. Podle návrhu zákona s opatřeními v sociální oblasti budou moci příchozí pracovat také v sociálních službách či v dětských skupinách. K doložení vzdělání a praxe by mělo stačit čestné prohlášení.

K práci uprchlíci zatím potřebují pracovní povolení. Vydávají ho krajské pobočky úřadu práce. Žádá o ně cizinec, nebo jeho zaměstnavatel. Firmy si na složitost vyřizování stěžují. K žádosti je nutné doložit uzavřenou pracovní smlouvu. Lidé ze zemí mimo EU mohou místo získat jen tehdy, když se ho nedaří obsadit místními uchazeči či zájemci ze sedmadvacítky. U ukrajinských uprchlíků tuto podmínku úřady práce nezkoumají. Podle mluvčí se lidem s vízem ke strpění vydává povolení "ve zjednodušeném režimu".

Úředníci z pracovních úřadů jsou také v krajských asistenčních centrech. Ve vytížených střediscích jim vypomáhají kolegové z jiných institucí. Některé pobočky úřadů práce po republice podle mluvčí rozšiřují úřední hodiny. "Do ubytovacích zařízení vyráží mobilní týmy. Působí hlavně ve středních Čechách," dodala Beránková.

Na webu úřadu bylo dnes celkem 341.500 volných míst, z nich zhruba 8500 ve zdravotnictví, 28.300 ve službách, 2100 ve vzdělávání a 46.200 v dopravě. V Praze bylo k dispozici 72.100 pozic a ve Středočeském kraji 63.400. Podle návrhu zákona by úřad práce mohl uprchlíkům zajistit i rekvalifikace.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky