Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko oficiálně přiznalo, že mu západní sankce škodí. Podívejte se, jak jim ničí život

Centrální banka Ruské federace
Centrální banka Ruské federace
Foto: Wikimedia Commons

Mimořádné. Rusko oficiálně přiznává, že západní sankce poškozují jeho ekonomiku a snižují životní úroveň Rusů. 

Šéfka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová viní z vysoké inflace v zemi obtížné uskutečňování mezinárodních plateb; to je přímý důsledek sankcí. Rusko totiž nemůže včas platit za dovážené zboží, pokud za něj tedy ještě vůbec zaplatí.

Zahraniční banky i v zemích typu Číny či Indie se totiž kvůli sankcím stále zřetelněji zdráhají zajišťovat financování obchodu s Ruskem.

Důsledkem je zhoršující se nabídka dováženého zboží na ruském trhu. Ta tlačí ceny vzhůru, takže vydatně přispívá k bezmála desetiprocentní inflaci, kterou nedokáže zkrotit ani momentálně 18procentní základní úroková sazba ruské centrální banky.

Právě i v důsledku sankcí, potažmo nezkrocené inflace Rusům letos v červenci skokově zdražily hypotéky; z osmi na až 20 procent. Putinův režim byl totiž pod tíhou inflace nucený zrušit program plošného dotování hypoték.

Ruská vláda až do letošního června dotacemi držela běžnou sazbu hypoték na úrovni osmi procent, i když základní úroková sazba tamní centrální banky je kvůli vysoké inflaci více než dvojnásobná. V červenci a srpnu už se tak běžná úroková sazba na ruských hypotékách pohybuje až kolem 20 procent, což je její nedotovaná, tržní úroveň.

Témata:  Rusko sankce Centrální banka Ruské federace

Aktuálně se děje

17. září 2024 12:59

16. září 2024 11:28

13. září 2024 13:58

Dopravní podniky v pohotovosti: Připravují se na záplavy

Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) informuje o přijatých opatřeních jednotlivých dopravních podniků v souvislosti s očekávanými povodněmi a nepříznivým počasím. Dopravní podniky v různých městech republiky reagují na předpovědi a připravují se na možné komplikace v městské hromadné dopravě. Hlavní prioritou je zajištění bezpečnosti cestujících a plynulosti dopravy.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Komentář

Vyrovnané české rozpočty už v příštím roce? Jde to. Vláda ale výrazně snižuje reálné výdaje na vědu, výzkum a inovace

Od poslední minuty letošního srpna je oficiálně známa výše schodku státního rozpočtu navrhovaná pro příští rok – 230 miliard korun. Pokud by se toto číslo skutečně naplnilo, Fialova vláda za čtyři roky svého vládnutí vytvoří nominálně o zhruba o 320 miliard vyšší dluh než předchozí kabinet Babišův. Přesto by mohla už v příštím roce veřejné rozpočty dokonce vyrovnat, pokud by chtěla.