Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po dvou letech od pádu Bohemia Energy čeká řadu odběratelů energií nepříjemné překvapení

Energetika, ilustrační fotografie
Energetika, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Je tomu už dva roky, co skupina Bohemia Energy ukončila svou činnost. V aktuální době všeobecného snižování cen energií bude vybrané domácnosti a firmy paradoxně vůbec poprvé čekat nepříjemné zdražení. Nicméně ostatní, kteří budou v následujícím období řešit změny smluv, čekají v případě ceny silové elektřiny a plynu spíše pozitivní vyhlídky. Kdo se bude těšit a kdo se má naopak obávat? A na co se mají odběratelé připravit v roce 2024?

Děsivým milníkem se pro mnohé odběratele energií stal čtvrtek 13. října 2021. Je tomu už dva roky, co skupina Bohemia Energy, někdejší gigant v oblasti alternativních energií, oznámila zhruba 900 tisícům svým zákazníkům, že končí. „Jako by otočili vypínačem, a tím pomyslně vypnuli dodávku energií. Kvůli kolapsu firmy byli zákazníci nuceni přejít k dodavateli poslední instance, což výrazně navýšilo jejich účty za energii. Avšak postupem času se ukázalo, že někteří z nich díky nově uzavřeným smlouvám s fixovanou cenou získali překvapivě výhodné podmínky, které jim přinesly úspory,“ říká Michal Kulig, ředitel společnosti Yello.Vůbec poprvé spousta zákazníků narazí na vyšší ceny

Navzdory v tehdejší době probíhajícímu vysokému růstu cen energií na světových trzích začali zákazníci odebírat jak elektřinu, tak plyn za výrazně vyšší cenu, než jakou měli původně sjednanou. „Ceny se jim zvýšily několikanásobně, a to i z toho důvodu, že Bohemia Energy patřila mezi levnější dodavatele energií na trhu,“ připomíná Michal Kulig. Tento stav však může za to, že bývalí zákazníci dnes na situaci paradoxně vydělali. Ceny sice vzrostly, nicméně byly stabilní a nepodléhaly volatilitě. Tudíž ten, kdo přibližně do poloviny listopadu roku 2021 podepsal novou smlouvu s fixovanou cenou, získal nejlepší podmínky. Situace vygradovala na konci roku 2021, kdy například cena elektřiny stála jednou tolik než v říjnu. Těsně před koncem roku 2021 ceny energií začaly klesat a dostaly se na říjnovou úroveň.Uklidnění trhu však netrvalo dlouho a cena v roce 2022 začala sice pozvolna, ale setrvale růst. „Všichni si začali zvykat na nové ceny. A přestože se dnes všichni radujeme ze snížených cen, je potřeba si uvědomit, že teprve nyní se přibližujeme k úrovni, kterou jsme zažívali při pádu Bohemia Energy,“ vysvětluje Michal Kulig a dodává, že ceny jsou stále výše než v prvních třech čtvrtletích roku 2021. Přestože tedy všichni dodavatelé energií oznamují snižování cen za elektřinu i plyn, zákazníci, pro které platí ceny z prvních devíti měsíců roku 2021, zažívají pravý opak - zdražení a šok. Najednou budou muset platit více. Jsou to zákazníci, kteří si oproti jiným projdou takto razantním zdražením vůbec poprvé. Na druhou stranu jsou již poučeni, což je svým způsobem výhoda, a mohou lépe plánovat, jaký typ smlouvy zvolit.

Ceny energií čekají nová pravidla a výzvy

Aktuální situace a výhled na další období s sebou přinese celou řadu změn. Přestože ceny od počátku roku klesají a jsou na nejnižší úrovni od zahájení války na Ukrajině, současná krize v Izraeli je znovu zvýšila. Na trhu navíc stále panuje vysoká nejistota a všichni čekají, jak proběhne letošní zima. Do toho jsou ceny plynu ovlivňovány situací ve světě a cena elektřiny je tvořena ze dvou třetin emisními povolenkami.Na konci listopadu budou zveřejněny nové ceny za distribuci energií, navíc se vrátí poplatek za obnovitelné zdroje, který činí 495 Kč za MWh. To povede k tomu, že se pravděpodobně vymaže pokles, který v posledním roce na cenách energií postupně vznikal. „I z tohoto důvodu znovu opakujeme úspěšný motivační program Elektrobonus, který bude letos rozšířen i na plyn a nově se jmenuje Energoprémie,“ prozrazuje Michal Kulig. Prostřednictvím něj mohou zákazníci Yello získat i několik tisícikorun jako slevu ve vyúčtování za elektřinu a plyn.Dodavatelé energií nenechají zákazníky po konci zastropování v zoufalé situaci

Ve výhledu na další období se projeví ještě jedna věc. Zákazníky, kteří mají fixované ceny nad vládním stropem, budou od ledna 2024 čekat nepříjemné skokové výdaje. Naštěstí řada dodavatelů energií přichází s řešením. Většinou spočívá v tom, že nabídnou nižší cenu (i když ne tak nízkou, jakou je možné najít v aktuálních cenících) s dodatkem, že se zákazníci „upíší“ na další tři roky.„Všichni jsme nadšení z toho, že se opět přibližujeme cenám, které panovaly před více než dvěma lety. To je úžasný pokrok. Trh je aktuálně na vše připraven mnohem lépe, než tomu bylo před pádem Bohemia Energy a růstem cen komodit. Zodpovědní dodavatelé se v tomto roce navíc předzásobili, tudíž mají podstatnou část energií na rok 2024 nakoupenou, a to za dobré ceny. Je potřeba si uvědomit, že žádný dodavatel nemůže nakupovat celé množství najednou,“ uvádí Jiří Gavor, výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií. Proto s dodavateli existují různé druhy smluv (s různou délkou platnosti).Podle Michala Kuliga je přitom pro ty, které čeká změna smluv, nyní nejvhodnější fixovat ceny na jeden rok. Určitě ne na delší dobu než do konce roku 2025. Očekává totiž, že ceny budou pozvolna dále klesat. Změnu smlouvy by v každém případě doporučoval řešit vždy alespoň jeden až dva měsíce dopředu.

Témata:  Bohemia Energy energetická krize elektřina zemní plyn energetika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy