Bohemia Energy: Závazkům dostojíme, nezkrachovali jsme, pouze ukončili činnost

Končící energetická skupina Bohemia Energy dostojí všem svým závazkům vůči zákazníkům, zaměstnancům, bankám i dodavatelům. Firma odmítá tvrzení, že zkrachovala. Společnost to sdělila v dnešním tiskovém prohlášení, které zaslala ČTK. Uvedla, že k utlumení činnosti a ukončení dodávek elektřiny a plynu přistoupila právě z důvodu, aby taková situace nenastala.

Ilustrační fotografie
reklama

Skupina se zhruba 900.000 odběrných míst ve středu oznámila, že se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Operátor trhu s elektřinou (OTE) následně oznámil, že tyto firmy pozbyly možnost dodávat elektřinu a plyn.

Klientů největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku se nyní ujímají takzvaní dodavatelé poslední instance (DPI), tedy hlavní distributor na daném distribučním území. Mezi ně patří firmy ČEZ, E.ON, PRE, Pražská plynárenská a innogy, které nyní dodávky energií zajistí. "Situace zákazníků nás velmi mrzí a všem se omlouváme za problémy, které jsme jim způsobili. Zároveň chceme všechny ujistit, že jim po konečném vyúčtování budou vráceny všechny přeplatky," řekl dnes majitel skupiny Bohemia Energy Jiří Písařík.

Firma dnes uvedla, že evropský trh s energiemi se ocitl ve zcela bezprecedentní situaci, kdy například v Británii již bylo donuceno ukončit své dodávky energií 15 dodavatelů a tyto společnosti směřují ke krachu. "Naše situace je ale zcela odlišná. Pro utlumení činnosti jsme se rozhodli právě z důvodu, aby k insolvenci nedošlo a my mohli vyrovnat veškeré závazky," podotkl Písařík. Společnost tvrdí, že se zákazníky i obchodními partnery komunikovala zcela otevřeně a v dostatečném předstihu, aby měli čas si zajistit dodávky energií před zimním obdobím.

"Od roku 2015 si společníci skupiny žádný podíl na zisku nerozdělili a vrátili do skupiny i většinu podílu na zisku rozděleného v roce 2014. Utlumení činnosti skupiny a ukončení dodávek energií bylo zapříčiněno extrémním vývojem na trhu, který nemohl nikdo předpokládat, ani se na něj připravit," dodala skupina. Tržby energetické skupiny Bohemia Energy loni meziročně vzrostly o sedm procent na 23,1 miliardy korun. Podle výsledků zveřejněných ve Sbírce stoupl čistý zisk mateřské Bohemia Energy entity o třetinu na 647,2 milionu korun. Majitel firmy Písařík s rodinou je podle loňského žebříčku časopisu Forbes 32. nejbohatším Čechem s majetkem 7,3 miliardy korun.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu uvedl, že u Bohemia Energy byly dlouhodobě patrné negativní jevy a nekalé, klamavé a "šmejdské" obchodní praktiky. Firma to v reakci důrazně odmítla. "V žádném případě nelze hovořit o tom, že by se Bohemia Energy dopustila jakéhokoli podvodu. Společnost neporušila žádný zákon. Naopak hrajeme fér a ukončujeme svoji činnost v momentě, který zaručí, že Bohemia Energy všechny své závazky vyrovná a nikdo nepřijde o peníze," uvedla dnes mluvčí firmy Hana Novotná.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky