Pečivo zdraží. Cena pšenice vzrostla, za rohlíky a chleba si připlatíme

Ceny pšenice jsou v současnosti o 200 korun za tunu vyšší než loni a zřejmě dále porostou. Proto mlýny zdraží své výrobky, což se promítne ve zdražení chleba a pečiva. V tiskové zprávě to dnes uvedl Svaz průmyslových mlýnů ČR.

Ilustrační fotografie
reklama

"Projevuje se přebytek krmné pšenice a vytváří se tlak na zvyšování ceny pšenice potravinářské, o kterou je navíc velký zájem v zahraničí. Neříká se nám to lehce, ale zářijové ceny potravinářské pšenice jsou již o 200 Kč za tunu vyšší než loni," uvedl představitel svazu Pavel Filip. Výsledky letošní úrody pšenice jsou sice podle něj dobré z hlediska množství, ale neplatí to pro kvalitu.

Filip dále upozornil, že dnes je jisté, že průměrné ceny potravinářské pšenice budou v roce 2020 až 2021 končícím červnem vyšší než v uplynulém roce. Podle prognózy by cena potravinářské pšenice mohla v dalších měsících růst jen pozvolně, ale přesto je to vyšší cena o 300 až 400 Kč za tunu než v loňském roce, dodal.

Dosavadní analýza podle Filipa ukazuje na podlimitní hodnoty základních kvalitativních ukazatelů pšenice, které není možné změnit v technologii výroby. "Jsou to především objemová hmotnost zrna, která se projevuje ve výtěžnosti světlé mouky a krupic potřebných pro výrobu hrubé a polohrubé mouky, obsah dusíkatých látek a jejich vlastnosti s přímým vlivem na kvalitu pekařských výrobků," uvedl Filip. Dodal, že svaz nechce vyvolávat paniku, protože je přesvědčen o tom, že se podaří vybrat partie zdravé pšenice s vyhovujícími parametry.

Agrární komora na konci srpna informovala, že úroda obilovin letos bude kolem 7,25 milionu tun s průměrným čistým výnosem 5,8 tuny na hektar, což je desetiletý průměr. Kvalita pšenice je podle vyjádření představitelů komory je dobrá, horší je u ječmene. Loni v červenci byla průměrná cena potravinářské pšenice podle Státního zemědělského intervenčního fondu 4087 korun za tunu.

Svaz průmyslových mlýnů ČR na svém webu uvádí, že je od listopadu 1990 profesní organizací mlýnských podniků a těstáren s průmyslovým charakterem výroby a to bez ohledu na velikost kapacit. Svaz píše, že je rozhodujícím zpracovatelem obilí pro lidskou výživu v ČR, výrobcem mlýnských výrobků a těstovin. Má 28 členů a zahrnuje 32 průmyslových mlýnů, čtyři průmyslové těstárny, dva podnikatelské subjekty z oblasti služeb pro mlýny a sedm fyzických osob z řad odborníků. Členové svazu dále ovládají 23 průmyslových pekáren.

Témata: obilí | pečivo | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky