Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světové ceny potravin v červnu opět klesly, jsou nejníže od dubna 2021

pšenice
pšenice
Foto: Pixabay

Světové ceny potravin klesly v červnu opět klesly, jsou nejníže od dubna 2021. Způsobil to hlavně poklesu cen cukru, rostlinných olejů, obilovin a mléčných výrobků.

Vyplývá to z dnešní zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v červnu klesl ve srovnání s předchozím měsícem o 1,7 bodu na 122,3 bodu. Index je nyní 23,4 procent pod rekordním maximem, na které vystoupal v březnu 2022 po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Hodnotu indexu za květen FAO revidovala na 124 bodů z původních 124,3 bodu.

Index cen rostlinných olejů se snížil meziměsíčně o 2,4 procenta a dosáhl nejnižší úrovně od listopadu 2020. Přispěl k tomu pokles světových cen palmového a slunečnicového oleje, který převážil nad zdražením sóji a řepkového oleje.

Ceny obilovin se ve srovnání s předchozím měsícem snížily o 2,1 procenta. Pokles cen zaznamenaly kukuřice, ječmen, čirok, pšenice a rýže.

Ceny cukru se proti květnu snížily o 3,2 procenta, což znamenalo první pokles tohoto dílčího indexu po čtyřech po sobě jdoucích měsíčních nárůstech. Pomohl tomu dobrý průběh sklizně cukrové třtiny v Brazílii a nízká světová poptávka po dovozu.

Index cen mléčných výrobků oproti květnu poklesl o 0,8 %, zatímco index cen masa se prakticky nezměnil.

FAO dnes také předpověděla, že produkce obilovin bude letos činit 2,819 miliardy tun, což je mírně více než v odhadu z minulého měsíce a o 1,1 procenta více než v roce 2022. Vyšší prognóza je podle organizace téměř výhradně způsobena lepšími vyhlídkami světové produkce pšenice, jejíž odhad se zvýšil o 0,9 procenta na 783,3 milionu tun.

Témata:  potraviny cukr obilí

Související

Aktuálně se děje

21. října 2024 9:05

Další změny v důchodech na obzoru: Jaké plány má ANO po případném volebním vítězství?

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

McDonald’s: Šíření E. Coli přináší významné otázky pro investory

Poté, co se zákazníci McDonald's nakazili z oblíbených hamburgerů Quarter Pounder bakterií E. coli, je firma pod drobnohledem. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) hlásí 49 případů nákazy v 10 státech, které vedly k 10 hospitalizacím a jednomu úmrtí. McDonald's již z některých států stahuje klíčové ingredience. Mezitím se vyšetřuje, která potravina je za kontaminaci zodpovědná, říká Charu Chanana, tržní stratéžka Saxo Bank.