Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klesají ceny výrobců pšenice i mléka, inflace u potravin ale stále roste

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Pokračující pokles cen zemědělských výrobců, o kterém dnes informoval Český statistický úřad (ČSÚ), je nejvíce vidět u pšenice. Zemědělci ji prodávají i za poloviční cenu oproti loňsku, kdy se v letních měsících ceny přibližovaly až k 9000 Kč za tunu. Klesá i cena mléka, za litr nyní dostávají chovatelé 10,35 Kč, reagoval na dnešní údaje ČSÚ mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha.

Loni koncem roku i letos v lednu byla podle něho cena přes 13 korun za litr. Pícha také poukázal na to, že spotřebitelské ceny jsou meziročně vyšší. V červenci byla u potravin meziroční míra inflace 9,5 procenta, v červnu to bylo 12 procent.

Pícha zároveň upozornil, že rostou ceny komodit, u kterých je ČR závislá na dovozu, jako jsou ovoce, brambory, zelenina i vepřové maso. "U rostlinných i živočišných komodit se i přes nárůst cen některých z nich dostáváme pod únosnou mez ziskovosti a hrozí, že se pro české zemědělce vedle mléka a masa stanou ztrátovými i komodity jako obiloviny a řepka. Paradoxem je, že rozhodující cena tuzemských zemědělských komodit v měsíčním srovnání neustále klesají, ale v obchodech stále cena roste," dodal.

Ceny v zemědělství meziročně podle ČSÚ klesly o 14,3 procenta, v červnu byly nižší o 13,8 procenta. Ceny výrobců by měly naznačovat budoucí vývoj spotřebitelských cen. Výrazněji klesly ceny v rostlinné výrobě, meziročně o 24,5 procenta, v živočišné výrobě byly vyšší o 1,8 procenta vyšší.

Ve srovnání s loňským červencem zlevnily olejniny, a to o 37 procent, cena obilovin klesla téměř o třetinu. Naopak o 18,7 procenta zdražilo ovoce a o téměř 23 procent čerstvá zelenina. Cena brambor se meziročně zvýšila o dvě pětiny. O 29 procent stoupla cena prasat, vejce zdražila o 27,6 procenta. Naproti tomu klesly ceny mléka o 7,7 procenta a skotu o 1,3 procenta.

Kravské mléko třídy Q podle ČSÚ letos v lednu zemědělci prodávali za 13,40 Kč na litr, v červenci to bylo zhruba o tři koruny méně. Ministerstvo zemědělství v Zelené zprávě za loňský rok uvádí, že průměrná cena výrobců mléka loni dosáhla nevyšší hodnoty v prosinci, kdy se platilo 13,19 Kč za litr. "První kupující včetně zahraničních subjektů zaplatili chovatelům v ČR v průměru 11,59 Kč/l," uvádí. Zpráva také uvádí, že podle odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) chovatelé dosahovali nákladové rentability, tedy poměru výsledku hospodaření k nákladů, na úrovni 10,50 procenta vlivem mimořádně vysokých cen.

Zpráva také uvádí, že loni výrazně vzrostly všechny náklady chovatelů. "Podíl nákladů na krmiva na celkových nákladech mléka se předpokládá ve výši 44,5 procenta, z toho podíl na vlastní krmiva 22,8 procenta," stojí v Zelené zprávě. Uvádí také, že chov skotu se tradičně soustředí především do větších podniků. Loni skot chovalo 18.200 firem a téměř 60 procent populace skotu se chovalo v podnicích nad tisíc kusů, což odpovídá 746 subjektům.

Témata:  zemědělství pšenice mléko inflace obilí

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.