Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úroda je letos solidní, obilnin se sklidí více. Pečivo by proto mělo dále zlevnit, na tahu jsou řetězce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy: Tuzemští zemědělci očekávají, že se jim letos podaří sklidit 7 930 tisíc tun základních obilovin. V letech 2020 až 2022 se jim vždy nakonec podařilo sklidit přes osm milionů tun obilovin. Meziročně by tedy letos šlo o pokles, ale pouze „kosmetický“. Navíc je možné, že i letos nakonec celková sklizeň hodnotu osm tisíc tun převýší.

Letošní sklizeň základních obilovin každopádně překoná průměr uplynulých pěti let, takže tlaky na růst cen pečiva z důvodu chabé sklizně a dražší mouky nevzniknou. Vzhledem ke klesajícím cenám energie by naopak mělo ještě letos a v příštím roce nastat výraznější zlevnění cen pekárenských výrobků v maloobchodní síti. Zejména řetězce ale zatím nezlevňují o tolik, aby to odpovídalo zlevnění zemědělských cen.

Letos se oproti loňsku osevní plocha základních obilovin rozšířila, takže pokles objemu sklizně nenastane z důvodu menší osevní plochy, ale čistě z důvodu nižšího výnosu na hektar.    

Témata:  obilí pečivo komentář

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:25

Valorizace důchodů 2025: První prognózy naznačují očekávané navýšení

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.