Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Období nižších cen končí. Spotřebitelé se musí připravit na zdražování elektřiny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Velkoobchodní ceny energií již několikátým týdnem výrazně rostou, což dodavatelé začínají zohledňovat v nabídkách pro spotřebitele. Odborníci doporučují vyhledat si nejlevnější nabídku a tu zafixovat na co nejdéle. 

K postupnému zdražování elektřiny na energetické burze dochází již od února s tím, že za poslední tři měsíce se zvýšila o zhruba třetinu z kolem 70 eur na více než 100 eur za MWh. Zatímco v březnu cena spíše stagnovala, v první polovině dubna začala opět rychle růst. Tento vývoj se propisuje i do aktuálních ceníků dodavatelů, které oproti dřívějším nabídkám zlevnily jen symbolicky a brzy začnou zdražovat.  

Největší dodavatel energií, ČEZ, již k tomuto kroku přistoupil. V médiích sice zveřejnil informaci, že zlevní 1 MWh elektřiny na 3595 korun bez DPH u produktu bez fixace, ale u svého nejlevnějšího produktu Extra (s koncem fixace 30. září 2025) už cenu za 1 MWh zvýšil z 2900 Kč na 2990 Kč u nejběžnější distribuční sazby D02d. Ačkoliv je pravdou, že ČEZ si vzhledem ke své dominantní pozici na trhu může dovolit nabízet mírně vyšší ceny, brzy dojde ke zdražování i jinde. 

“Je zřejmé, že období zlevňování energií končí. Ceny na burze tlačí nahoru mírné oživení evropského průmyslu stejně, jako zdražování emisních povolenek. Zvlášť v druhé polovině roku tak očekáváme další výrazné zdražování cen elektřiny, ale také plynu. Nyní je tedy nejvyšší čas vyhledat si cenově nejvýhodnější produkt, tedy zajímavou akviziční nabídku s fixací nejlepé na dva nebo i tři roky,“ radí Tomáš Vrňák, energetický analytik společnosti Ušetřeno.cz. 

Spotřebitelé, kteří využívají produkty s fixací na měsíc nebo přímo navázané na spotové ceny neboli aktuální vývoj na burze, tedy poměrně riskují. Velkoobchodní ceny elektřiny nemusejí už poklesnout, v dlouhodobější perspektivě ale budou mířit nahoru. Přitom získat přehled o nabídkách napříč trhem lze snadno a rychle pomocí důvěryhodného srovnávače. Jen je tak třeba učinit ideálně 6 měsíců před koncem stávající smlouvy, jinak hrozí, že se smlouva prodlouží do dražších současných či budoucích ceníků.  

Témata:  elektřina energetika

Aktuálně se děje

14. června 2024 9:44

13. června 2024 13:35

12. června 2024 11:13

12. června 2024 10:38

Léto je zátěž pro laky karoserií, zapečený ptačí trus může způsobit poškození vrchní vrstvy laku

Pravidelné mytí karoserie je nejenom vizitkou majitele, ale také důležitým nástrojem péče o automobil. Letní měsíce navíc mohou být pro laky karoserií problém a takzvaně zapečený ptačí trus může způsobit poškození vrchní vrstvy laku. V tomto období je tedy třeba mýt vůz častěji a operativněji. Jak vybrat správnou automyčku? Každý typ má své výhody a nevýhody. Na co si dát také pozor?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Vláda chce do vesmíru poslat českého astronauta, za 1,5 miliardy korun. Přitom říká, že veřejné finance jsou v rozvratu

Téměř po půl století Česko zřejmě vyšle do vesmíru svého člověka. Po Vladimíru Remkovi se má stát druhým Čechem v kosmu armádní stíhací pilot Aleš Svoboda. Nabídku na uskutečnění nákladné cesty dostala vláda už minulý rok. Tehdy však odmítla. Podle nynějších slov ministra dopravy Martina Kupky se více než miliardová investice mnohonásobně vrátí.