Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Majetek lidí na celém světě se poprvé od roku 2008 snížil, uvádí studie

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Majetek lidí na celém světě se poprvé od finanční krize roku 2008 snížil. Na vině jsou poklesy kurzů po vypuknutí ruské válce na Ukrajině. Ta oslabila akcie a zisky investičních fondů, což vedlo ke snížení celosvětového majetku o 3,5 procenta na 255 bilionů dolarů (5,5 trilionu Kč). Podle agentury DPA to vyplývá z dnes zveřejněné studie poradenské společnosti Boston Consulting Group (BCG).

"Zejména západní svět zažil v roce 2022 prudký propad finančních aktiv,“ uvedl analytik BCG Michael Kahlich. Reálná aktiva, jako jsou nemovitosti, drahé kovy nebo šperky, ale podle studie v loňském roce nadále rostla a přidala 5,5 procenta.

Skupina superbohatých lidí s finančním majetkem přesahujícím 100 milionů dolarů se loni kvůli poklesu kapitálových trhů celosvětově zmenšila o zhruba 4000 na necelých 62.000 členů.

V žebříčku čistého majetku jsou na prvním místě Spojené státy se 144 biliony dolarů, následované Čínou (76 bilionů dolarů) a Japonskem (24 bilionů). Podle odhadu BCG se globální čisté bohatství pravděpodobně do roku 2027 bude zvyšovat o pět procent ročně na téměř 600 bilionů dolarů.

Nedávno publikované studie potvrzují trend z minulého roku, i když čísla nejsou totožná kvůli rozdílům v metodice. Také údaje poradenské firmy Capgemini potvrzují, že v roce 2022 pocítilo propad na akciových trzích mnoho bohatých lidí. Počet lidí s investovatelným majetkem ve výši alespoň jednoho milionu amerických dolarů se i podle ní celosvětově snížil.

Témata:  lidé svět

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:25

Valorizace důchodů 2025: První prognózy naznačují očekávané navýšení

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.