Konglomerát 3M propustí 1 500 zaměstnanců

Americký průmyslový konglomerát 3M zruší zhruba 1500 pracovních míst, což odpovídá 1,5 procenta celkové pracovní síly firmy. Před necelým rokem přitom společnost oznámila propuštění 2000 zaměstnanců. Firmu k tomuto postupu nutí hluboký propad ve zpracovatelském průmyslu a obchodní válka, která zpomalila ekonomický růst v Číně, uvedl generální ředitel Michael Roman.

Ilustrační fotografie
reklama

Rušení pracovních míst se dotkne všech segmentů podnikání a geografických oblastí. Firma vyrábí širokou škálu výrobků, mimo jiné poznámkové papírky Post-it a lepící pásky Scotch. Nabízí přes 70.000 produktů, včetně lepidel, brusných materiálů, laminátů, produktů pasivní požární ochrany, stomatologických výrobků, elektrického materiálu, elektrických obvodů či optických filmů. Vyrábí i obličejové masky na ochranu před viry.

Firma dnes také oznámila, že její čistý zisk ve čtvrtém čtvrtletí klesl na 979 milionů USD (22,4 miliardy Kč) z předloňských srovnatelných 1,35 miliardy USD. Výnosy se zvýšily o 2,1 procenta na 8,11 miliardy USD. K růstu výnosů přispěla zdravotnická divize, v segmentu bezpečnosti a průmyslu a dopravy a elektroniky tržby klesly.

Zpracovatelským sektor v USA loni zasáhl pomalejší globální ekonomický růst a eskalace obchodního napětí mezi USA a Čínou. Počáteční obchodní dohoda mezi USA a Čínou podepsaná tento měsíc by mohla částečně zmírnit tlak, nicméně šíření nového koronaviru v Číně ohrožuje čínskou ekonomiku a možná i další země. 3M navíc čelí problémům spojeným s chemickými látkami obecně označovanými jako perfluoroalkylované sloučeniny (PFAS). Tyto látky byly od poloviny 20. století široce používány v průmyslu i běžnými spotřebiteli. Studie však ukazují, že přetrvávají dlouho v životním prostředí a mohou se hromadit v lidském těle. Některé studie je spojují se zvýšeným rizikem rakoviny, upozornila agentura AP.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky