Evropská komise neproplatí státu dotaci na linku toastů Penamu

Evropská komise s konečnou platností neproplatí evropskou dotaci 100 milionů korun, kterou Česko již dalo na stavbu linky na výrobu toastového chleba v pekárně společnosti Penam, který patří do holdingu Agrofert. Podle Bruselu nebyl projekt inovativní. Informoval o tom dnes server iROZHLAS.cz.

Ilustrační fotografie
reklama

Penam patří Agrofertu od roku 2004. Majitelem byl premiér Andrej Babiš (ANO), později firmu vložil do svěřenských fondů.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), jehož úřad je za dotační projekt zodpovědný, se na dotaz serveru k auditnímu řízení nevyjádřil s tím, že k tomu nemá žádné informace. Mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová uvedla, že "pokud by byl případ uzavřen v neprospěch příjemce dotace, řídící orgán by finanční prostředky vymáhal v souladu se zákonem". Podle ní se ale daný případ nedá považovat za uzavřený a ministerstvo chce prověřit možnosti dalšího postupu.

To, že projekt Penamu na linku na toastový chleba nebyl inovativní, podle bruselských úředníků potvrdily tři nezávislé posudky, které se zmiňují v aktuálním rozboru ke střetu Babišových zájmů zaslaném v říjnu do Prahy. "Komise nadále trvá na tom, že projekt neměl být ze strany českých orgánů vybrán a že je nezpůsobilý pro spolufinancování z Evropského fondu pro regionální rozvoj," napsal podle serveru Brusel. České úřady podle něj mají projekt Penamu zrušit.

Podle webu žádala Pekárna Zelená louka o evropskou dotaci pro továrnu v Herinku u Prahy před pěti lety, výběrem ministerských úředníků prošla jen těsně. Projekt zdravějších a chutnějších toastů bez konzervantů získal 65, respektive 63 bodů a minimum bylo 60. Penam tak peníze na stavbu linky na výrobu toastového chleba získal z české státní pokladny. Evropská komise loni v prosinci projekt vyhodnotila jinak, podle nezávislých expertů, které oslovila, projekt nebyl inovativní, a nesplnil tedy hlavní kritérium výběru. Dali by mu maximálně 30 bodů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky