Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi pokračují v utrácení. Už půl roku jdou tržby domácím maloobchodníkům nahoru

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

I přestože domácí data ukazují na mírné postupné zlepšování maloobchodních tržeb, nejedná se o zásadní obrat v náladě domácností ani firem. K tomu by bylo potřeba rozhýbat úvěrový i hypoteční trh a tomu dosud brání stále vysoké úročení ze strany ČNB.

Ta sice snižuje sazby, ale pomalu z důvodu inflačních rizik, což je na jedné straně pochopitelné, na druhé je jasné, že tato strategie brzdí sílu domácí poptávky. Češi stále dostatečně neotevřeli své peněženky, protože se obávají o budoucnost.

V dalších měsících by se měla situace nadále pomalu zlepšovat. S příchodem letních měsíců bude poptávka růst a k dobru bude promlouvat i nízká srovnávací základna s loňským rokem, kdy byly tržby maloobchodníků v červených číslech.

Za nepotravinářské zboží tržby rostly o 7,1 %, za pohonné hmoty o 3,9 % a za potraviny o 3,6 %. Češi opět začínají objednávat přes internet, když se těmto obchodům zvedly tržby o 18,1 %. Vadou na kráse dnešního čísla je meziměsíční stagnace, což je prudké dupnutí na brzdu.

Témata:  maloobchod ekonomika lidé

Aktuálně se děje

25. června 2024 12:47

24. června 2024 9:27

22. června 2024 12:06

21. června 2024 10:11

Inflace padá, Francie se propadá

Inflace ve světě i v Česku zpomaluje. To je dobrá zpráva pro akcie a rizikovější aktiva typu kryptoměn. Stoupají totiž šance, že centrální banky výrazně sníží své úrokové sazby. Náladu však investorům může pokazit dění ve Francie, kde se trhy otřásají kvůli blížícím se předčasným volbám do tamního parlamentu.  

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy