Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maloobchodní tržby ukazují na zlepšování spotřebitelské nálady, shodují se analytici

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Tržby v maloobchodě sice v červnu pokračovaly v meziročním poklesu, byl ale nejmírnější za 14 měsíců. To naznačuje, že se spotřebitelská nálada začíná zvolna zlepšovat, shodují se analytici oslovení ČTK. Oživení spotřeby očekávají v závěru roku, maloobchodní tržby ale podle nich celoročně vykážou pokles mezi 3,5 a 4,5 procenty. Podle dnešních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červnu tržby v maloobchodě meziročně klesly o 4,1 procenta, meziměsíčně vzrostly o 0,3 procenta.

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč upozornil, že pokles maloobchodních tržeb byl v červnu menší, než očekávaly finanční trhy. "Na maloobchodních tržbách začíná být vidět, že se klesající inflace příznivě promítá do nálady spotřebitelů a do jejich chování ve smyslu pozvolného oživení spotřeby. Nízká srovnávací základna a klesající inflace by měly vést k tomu, že se tempo meziročního poklesu maloobchodních tržeb bude zmírňovat i v dalších měsících," uvedl.

Hlavním faktorem snižujícím spotřebu je podle analytiků nadále růst spotřebitelských cen. "Vysoká inflace a související propad reálných mezd se nadále promítá do každodenního života domácností, a ty reagují omezením své spotřeby. Domácnosti sice nominálně zaplatily v obchodech meziročně prakticky stejnou sumu peněz, reálně si ovšem domů přinesly o 4,1 procenta zboží méně," upozornil ekonom Raiffeisenbank Jiří Pour. "Předpokládáme, že počínaje třetím kvartálem by mělo dojít k určitému oživení spotřeby domácností díky zpomalující inflaci," dodal.

"V momentě, kdy růst spotřebitelských cen zpomalí k blízkosti inflačního cíle, se pozvolna propad reálných příjmů začne zastavovat, což by mělo vést k obnově maloobchodních tržeb na konci roku," soudí ekonom Deloitte Filip Pastucha. Za celý rok by podle něj měly maloobchodní tržby klesnout o čtyři procenta, v příštím roce čeká jejich růst v objemu tří procent.

Také hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek předpokládá zlepšení spotřebitelské nálady s klesající inflací. Omezování nákupů by podle něj mělo postupně slábnout, letošní tržby se ale proti loňsku propadnou. "Za celý rok maloobchodní tržby poklesnou zřejmě zhruba o 4,5 procenta a půjde nejspíš o nejhorší výsledek v rámci celé EU," uvedl.

Témata:  maloobchod ekonomika Peníze

Související

Aktuálně se děje

21. října 2024 9:05

Další změny v důchodech na obzoru: Jaké plány má ANO po případném volebním vítězství?

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

McDonald’s: Šíření E. Coli přináší významné otázky pro investory

Poté, co se zákazníci McDonald's nakazili z oblíbených hamburgerů Quarter Pounder bakterií E. coli, je firma pod drobnohledem. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) hlásí 49 případů nákazy v 10 státech, které vedly k 10 hospitalizacím a jednomu úmrtí. McDonald's již z některých států stahuje klíčové ingredience. Mezitím se vyšetřuje, která potravina je za kontaminaci zodpovědná, říká Charu Chanana, tržní stratéžka Saxo Bank.