Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Domácí maloobchodní tržby rostou šestý měsíc v řadě, obavy z inflace trvají

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Komentář Tomáše Volfa: Domácí maloobchodní tržby za srpen meziročně vzrostly o 5,1 % %, meziměsíčně o 0,3 %. Jedná se sice o vyšší tempo růstu než v předchozím měsíci, přesto srpnová data zaostala za očekáváním trhů. Ta počítala s růstem o 7,4 % y/y.

Jedná se sice o šestý měsíc v řadě, kdy tržby maloobchodníků rostou a zdá se, že jsme z nejhoršího venku, ale zdání může klamat. Lidé mají chuť utrácet, ale visí zde otazník inflace. Růst cen bude brzdit poptávku i v budoucnu. I když ČNB chce s inflací bojovat zvyšováním sazeb, růst cen je způsoben z převážné části externími vlivy, na které ČNB nedosáhne. Ceny zboží na pultech obchodů se budou zvedat i v dalších měsících a spotřebitelé si každý zbytnější nákup rozmyslí. Zboží dlouhodobé spotřeby zůstane až na posledním místě.

Obava o budoucí příjmy a ztrátu zaměstnání dnes není vysoká, nezaměstnanost navíc ještě klesla na 3,5 %, takže lidé věří, že v případě ztráty práce, rychle najdou novou.

Češi nechali v kasách prodejců nepotravinářského zboží o 10,7 % více než loni. Za pohonné utratili o 3,3 % více, naopak tržby za potraviny klesly o 1,5 %. 

Nejvíce si pak lidé pořizovali počítače a mobilní telefony, za které utratili meziročně o 14,6 % více. Dařilo se i prodejcům výrobků pro domácnost, oděvů i obuvi. Naopak prodejcům potravin v nespecializovaných prodejnách tržby klesly o 1,6 %.

Témata:  ekonomika maloobchod

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.