Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi mají dál zavřené peněženky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Tomáše Volfa: Neuvěřitelných 17 měsíců v řadě tržby maloobchodníků klesají. Meziročně šly v září dolů o 4 %. Oproti minulému měsíci klesly o 0,4 %.

Za nepotravinářské zboží Češi utráceli méně o 5,9 %, za potraviny o 4,1 %, ale za pohonné hmoty dali o 4,5 % více. Češi neutrácejí za oblečení a obuv, tržby maloobchodníků v tomto oboru klesly o 16,1 %, v obchodech s výrobky pro domácnost šly tržby dolů o 10 % a s telefony a počítači o 6,1 %. Tržby se zvedly v obchodech s kosmetikou a toaletními výrobky.

Dál platí, že ani nízká srovnávací základna s loňským rokem neznamená růst tržeb. Problémy na straně spotřebitelů a jejich neochota utrácet je až příliš velká. Nezaměstnanost si stále stojí velmi dobře, ale ani skutečnost, že lidé mají příjem je nepřesvědčí otevřít peněženky. Obava o jejich finanční situaci v budoucnu je až příliš silná.

Od příštího měsíce bude do maloobchodních tržeb promlouvat nízká srovnávací základna s loňským rokem, což může přinést meziročně mírný růst. Na celkovém obrázku se však ani tehdy nic nezmění. V porovnání s koncem roku 2022 bude ten letošní vypadat jen o něco lépe. 

Témata:  maloobchod tržby ekonomika inflace

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.