Ceny v průmyslu v březnu meziročně stouply o 3,3 procenta, nejvíce od května 2019

Ceny v průmyslu v březnu zrychlily meziroční nárůst na 3,3 procenta z únorových 1,4 procenta. Byl to nejvyšší růst od května 2019. Vyšší byly v porovnání s loňským březnem po 16 měsících poklesu i ceny v zemědělství. Vzrostly také ceny ve stavebnictví a ceny tržních služeb. Oznámil to dnes na webu Český statistický úřad (ČSÚ). Ve zmíněných oborech se ceny zvýšily i meziměsíčně, nejvíce, o 1,8 procenta, v zemědělství.

Ilustrační fotografie
reklama

Průmyslové ceny předznamenávají vývoj cen pro konečné spotřebitele u obchodníků. Ceny v průmyslu meziročně stouply poprvé od loňského října letos v únoru, v březnu pak jejich růst zrychlil. "Největší podíl na tomto vývoji měl růst cen v odvětví koksu a rafinérských ropných produktů. V navazujícím odvětví chemických látek a výrobků se ceny zvýšily o 8,3 procenta," uvedl k tomu vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš. Naopak zlevnily o 1,4 procenta potravinářské výrobky, nápoje a tabák, přičemž ceny zpracovaného a konzervovaného masa a masných výrobků se propadly o deset procent.

Ceny zemědělských výrobců vzrostly proti loňskému březnu o 0,4 procenta, v únoru byly meziročně nižší o 1,6 procenta. Ceny v rostlinné výrobě ve třetím měsíci byly vyšší o 6,3 procenta, zdražila zejména zelenina, a to o 17,2 procenta. Meziročně vyšší ceny byly také u obilovin, olejnin i ovoce. Naproti tomu o téměř 28 procent zlevnily brambory. V živočišné výrobě ceny klesly o 6,4 procenta, ceny jatečných prasat spadly o 28,6 procenta. Drůbež byla dražší.

Ceny stavebních prací podle odhadů zrychlily meziroční růst na 1,9 procenta z únorových 1,8 procenta. Vedle toho ceny tržních služeb pro podniky zpomalily nárůst na 0,7 procenta z předchozích 1,4 procenta. Zdražily bezpečnostní a pátrací služby, programování nebo právní a účetnické služby.

Meziměsíčně v březnu stouply ceny zemědělských výrobců o 1,8 procenta a průmyslových výrobců o 1,4 procenta. U stavebních prací byly ceny proti únoru vyšší o 0,6 procenta a u tržních služeb pro podniky o 0,8 procenta.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky