Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny v průmyslu v březnu meziročně stouply o 3,3 procenta, nejvíce od května 2019

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ceny v průmyslu v březnu zrychlily meziroční nárůst na 3,3 procenta z únorových 1,4 procenta. Byl to nejvyšší růst od května 2019. Vyšší byly v porovnání s loňským březnem po 16 měsících poklesu i ceny v zemědělství. Vzrostly také ceny ve stavebnictví a ceny tržních služeb. Oznámil to dnes na webu Český statistický úřad (ČSÚ). Ve zmíněných oborech se ceny zvýšily i meziměsíčně, nejvíce, o 1,8 procenta, v zemědělství.

Průmyslové ceny předznamenávají vývoj cen pro konečné spotřebitele u obchodníků. Ceny v průmyslu meziročně stouply poprvé od loňského října letos v únoru, v březnu pak jejich růst zrychlil. "Největší podíl na tomto vývoji měl růst cen v odvětví koksu a rafinérských ropných produktů. V navazujícím odvětví chemických látek a výrobků se ceny zvýšily o 8,3 procenta," uvedl k tomu vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš. Naopak zlevnily o 1,4 procenta potravinářské výrobky, nápoje a tabák, přičemž ceny zpracovaného a konzervovaného masa a masných výrobků se propadly o deset procent.

Ceny zemědělských výrobců vzrostly proti loňskému březnu o 0,4 procenta, v únoru byly meziročně nižší o 1,6 procenta. Ceny v rostlinné výrobě ve třetím měsíci byly vyšší o 6,3 procenta, zdražila zejména zelenina, a to o 17,2 procenta. Meziročně vyšší ceny byly také u obilovin, olejnin i ovoce. Naproti tomu o téměř 28 procent zlevnily brambory. V živočišné výrobě ceny klesly o 6,4 procenta, ceny jatečných prasat spadly o 28,6 procenta. Drůbež byla dražší.

Ceny stavebních prací podle odhadů zrychlily meziroční růst na 1,9 procenta z únorových 1,8 procenta. Vedle toho ceny tržních služeb pro podniky zpomalily nárůst na 0,7 procenta z předchozích 1,4 procenta. Zdražily bezpečnostní a pátrací služby, programování nebo právní a účetnické služby.

Meziměsíčně v březnu stouply ceny zemědělských výrobců o 1,8 procenta a průmyslových výrobců o 1,4 procenta. U stavebních prací byly ceny proti únoru vyšší o 0,6 procenta a u tržních služeb pro podniky o 0,8 procenta.

Témata:  průmysl zemědělství stavebnictví

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.