Cena zlata je po útoku na Ukrajinu na více než ročním maximu 1940 USD

Zlato, které investoři často nakupují v časech nejistoty, je kvůli ruskému ozbrojenému útoku na Ukrajinu nejdražší za 13 měsíců. Krátce po 08:00 SEČ cena kovu k okamžitému dodání vykazovala růst o 1,8 procenta na 1943 USD za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Předtím cena vystoupila až nad 1948 dolarů, což je nejvíce od loňského ledna.

Ilustrační fotografie
reklama

Ruské síly dnes zahájily vzdušné údery na cíle po celé Ukrajině, tamní úřady oznámily také začátek pozemní invaze přes ruskou i běloruskou hranici. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že nařídil zvláštní vojenskou operací na východě Ukrajiny.

Cena zlata se v tomto měsíci zvýšila asi o osm procent, neboť investoři kvůli rusko-ukrajinské krizi odmítají příliš riskovat. Žlutý kov, jak se zlatu někdy říká, by tak mohl zaznamenat svůj nejlepší měsíc od července 2020.

"Zlato je spolu s americkým dolarem útočištěm a toto je jeho den. Mohli bychom u zlata nevyhnutelně vidět i nová maxima," řekl agentuře Reuters analytik Jeffrey Halley ze společnosti OANDA. Ceny by mohly pokračovat v růstu směrem až na 1960 USD za unci a v příštích dnech otestovat i hranici 2000 dolarů, dodal Halley.

Rusko je třetím největším světovým producentem zlata.

Cena stříbra vykazovala růst o 2,2 procenta na 25,09 USD za troyskou unci. Cena platiny se zvýšila zhruba o 1,2 procenta na 1108 USD, cena palladia pak vykazovala růst o 2,9 procenta na 2551 USD/oz. Hlavním producentem palladia a platiny je ruská společnost Norilsk Nickel.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky