Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit bez dohody může stát britský automobilový průmysl miliardy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Britský automobilový průmysl by v příštích pěti letech mohl utrpět ztráty až 55,4 miliardy liber (1,6 bilionu korun), pokud by země odešla z Evropské unie bez dohody o budoucích vztazích.

Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnil britský svaz výrobců a prodejců aut SMMT.

Británie opustila evropský blok na konci letošního ledna, od té doby trvá přechodné období a vyjednávání o budoucím uspořádání vztahů mezi Spojeným královstvím a unijními zeměmi. Přechodné období skončí ke konci tohoto roku. Pokud by do té doby nedošlo k dohodě, obchod mezi zeměmi EU a Británií by se musel řídit pravidly Světové obchodní organizace, což by přineslo i nová cla. Svaz SMMT proto vyzval britskou vládu, aby uzavřela dohodu o volném obchodu co nejdříve.

Automobilový průmysl je významně zasažen současnou epidemií covidu-19, nová cla by situaci podle SMMT ještě zhoršila. Absence dohody by způsobila v příštích pěti letech propad britské výroby o dva miliony vozů a roční výroba by dlouhodobě klesla pod milion vozidel, odhaduje SMMT. Ztráty by se podepsaly také na vývoji a výrobě bezemisních vozidel.

Britský trh s automobily v září klesl nejníže za více než 20 let. V září se i kvůli dopadům koronavirové krize počet registrací nových aut v Británii meziročně snížil o 4,4 procenta, v porovnání se zářijovým průměrem za uplynulých deset let bylo registrací o 15,8 procenta méně.

Po bezodkladném dosažení dohody o volném obchodu již na začátku září ve společném dopise volali i jiní představitelé evropského automobilového průmyslu. Varovali, že neúspěch jednání by mohl automobilovému sektoru v příštích pěti letech způsobit obchodní ztráty až za 110 miliard eur (2,9 bilionu Kč) a ohrozit výrobu zhruba tří milionů vozidel.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.