Brexit bez dohody může stát britský automobilový průmysl miliardy

Britský automobilový průmysl by v příštích pěti letech mohl utrpět ztráty až 55,4 miliardy liber (1,6 bilionu korun), pokud by země odešla z Evropské unie bez dohody o budoucích vztazích.

Ilustrační fotografie
reklama

Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnil britský svaz výrobců a prodejců aut SMMT.

Británie opustila evropský blok na konci letošního ledna, od té doby trvá přechodné období a vyjednávání o budoucím uspořádání vztahů mezi Spojeným královstvím a unijními zeměmi. Přechodné období skončí ke konci tohoto roku. Pokud by do té doby nedošlo k dohodě, obchod mezi zeměmi EU a Británií by se musel řídit pravidly Světové obchodní organizace, což by přineslo i nová cla. Svaz SMMT proto vyzval britskou vládu, aby uzavřela dohodu o volném obchodu co nejdříve.

Automobilový průmysl je významně zasažen současnou epidemií covidu-19, nová cla by situaci podle SMMT ještě zhoršila. Absence dohody by způsobila v příštích pěti letech propad britské výroby o dva miliony vozů a roční výroba by dlouhodobě klesla pod milion vozidel, odhaduje SMMT. Ztráty by se podepsaly také na vývoji a výrobě bezemisních vozidel.

Britský trh s automobily v září klesl nejníže za více než 20 let. V září se i kvůli dopadům koronavirové krize počet registrací nových aut v Británii meziročně snížil o 4,4 procenta, v porovnání se zářijovým průměrem za uplynulých deset let bylo registrací o 15,8 procenta méně.

Po bezodkladném dosažení dohody o volném obchodu již na začátku září ve společném dopise volali i jiní představitelé evropského automobilového průmyslu. Varovali, že neúspěch jednání by mohl automobilovému sektoru v příštích pěti letech způsobit obchodní ztráty až za 110 miliard eur (2,9 bilionu Kč) a ohrozit výrobu zhruba tří milionů vozidel.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky