Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Byl socialismus lepší? Takhle to vidí důchodci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

"Před 89 se nám žilo lépe." "Za socialismu bylo všechno lepší." "Zlaté komunistické časy." V celém Česku zřejmě nenajdete člověka, který by podobnou větu alespoň jednou v životě od někoho neslyšel. O tom, jestli tomu tak opravdu je a jestli se lidem dříve žilo lépe než dnes, už toho bylo napsáno mnohé. My se ale zaměřili na jednu specifickou skupinu lidí - seniory.

Právě z úst seniorů, kteří si nejlépe pamatují minulé doby, můžeme nejčastěji slyšet, jak se lidé měli dříve lépe než dnes. A hned na úvod se sluší připomenout, že to v žádném případě nelze popřít.

Jedna věc jsou totiž čísla, statistiky, které ukazují fakta. Ty lze srovnat, porovnat a vyvodit z nich objektivní závěry. Nelze ale srovnávat pocity a dojmy lidí, kteří posuzují tehdejší období s tím dnešním na základě svých zkušeností, zážitků a vzpomínek. 

Tyto abstraktní hodnoty ale nelze poměřovat, co srovnávat lze jsou právě čísla. A proto jste porovnali, jak se měli důchodci před rokem 89 v porovnání s těmi dnešními.

Podle Českého statistického úřadu činil průměrný důchod v roce 1989 přesně 1598 korun. V roce 2017, tedy po 28 letech, činil průměrný důchod 11 850. Penze tak stoupla oproti výši za socialismu zhruba 7,4násobně.

Ceny samozřejmě rostly také a nelze popřít, že u mnoha druhů zboží dokonce velmi výrazně. Přesto dnes za položky dostupné i tehdy zaplatíme v průměru zhruba 5x více, než před rokem 1989. V součtu si tak senioři polepšili.

Podívejme se na jednotlivé položky podrobněji. Zatímco podle úřadu stál v roce 1989 rohlík průměrně 0,3 Kčs, dnes za něj zaplatíme zhruba 2 koruny. Jeho cena tak stoupla více než šestkrát.

Za chléb se tehdy platilo 4-5 korun, dnes lze pořídit za zhruba 25 korun. Opět zhruba pětinásobné navýšení oproti dřívějším cenám, ale pořád výhodné v poměru k sedminásobnému navýšení penzí.

Kilogram kuřete se dal za socialismu pořídit průměrně za 30 Kčs, dnes stojí zhruba 120-150 korun. I zde tak vidíme pětinásobné zdražení, stejně jako například u párků, které stouply z tehdejších 25 korun na dnešních 100-150 korun za kilo.

Některé položky ale dnes koupíme naopak levněji, kupříkladu kávu, která stála v roce 1989 zhruba 250 Kčs za kilo. Dnes stojí stejné množství přece jen o poznání méně. Opačná situace je ale třeba u mléka, které se dříve prodávalo v ceně kolem dvou korun za litr. Dnes je jeho průměrná cena kolem 15 korun, tedy více než 7x vyšší.Podobný poměr nárůstu cen můžeme pozorovat i u elektroniky. Zatímco pračka či chladnička se dala dříve pořídit kolem 3000 korun československých, dnes zákazník může tyto spotřebiče zakoupit v průměrné cenové hladině kolem 15 000 - 20 000 korun. I zde je tedy pozorovatelný zhruba šestinásobný nárůst, avšak stále menší, než nárůst penzí.

Kde se naopak zdražovalo výrazněji jsou náklady na bydlení. Před 89 rokem se cena vodného a stočného pohybovala kolem 1 Kčs za metr krychlový. Stejný objem stál nyní v Praze zhruba 85 korun. zde je vidět markantní nárůst.

Obdobná je situace u elektřiny a zemního plynu. Průměrná cena elektřiny pro domácnosti je v současné době zhruba 3,82 Kč/kWh, za socialismu to nebylo ani 0,5 Kčs, zde došlo zhruba k osminásobnému zdražení. 

Co se služeb týče, zde je pohyb cen velmi spekulativní. Například za kadeřníka mohli lidé před zhruba 30 lety Zaplatit 5 Kčs, ale i 15. Dnes za stejnou službu lidé zaplatí 500 korun, ale i tři tisíce. Nárůst je zde ale znatelný.

Podobně se prodražily například ceny za svoz odpadu, které z původních 60 korun stouply na 600 a více korun. Opět více než desetinásobné zdražení, v poměru k sedminásobnému nárůstu důchodů.

Kadeřník, dovolené nebo poplatky za odpady ale nejsou položky, které by lidé hradily každý den. Oproti tomu základní životní potřeby, hygienické prostředky, a zejména potraviny, jsou v poměru k roku 1898 o poznání výhodnější, než dříve. K dispozici je navíc řada možností a zejména větší výběr služeb a produktů. 

Obecně se tak dá statisticky říci, že dnes se senioři mají lépe, než tomu bylo před téměř před 30 lety. Tento dojem ale sráží vysoké ceny za bydlení a poplatky s ním spojené, které mnohdy narostly do astronomických výšin.

Témata:  důchodci socialismus zboží

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.