Alternativou ke zrušení EET má být zvýšení fyzických kontrol úředníků? V 21. století? To snad ne!

Komentář Jana Mrvíka, výkonného ředitele společnosti EDITEL: Ve čtvrtek 8. března jsem byl pozván do pořadu „Máte slovo“ v České televizi. Tématem pořadu bylo hodnocení fungování elektronické evidence tržeb (EET), jako diskutující se jej zúčastnila na straně zastánců EET paní ministryně financí Alena Schillerová, na straně odpůrců EET pan Petr Bajer ze Strany soukromníků.

Placení, tržby, ilustrační foto
reklama

Jako podporovatel pokroku, modernizace a digitalizace, kam projekt EET bezesporu patří, jsem během pořadu vstoupil do diskuse s čistě pragmatickým dotazem, zda mají odpůrci EET v případě jeho zrušení adekvátní moderní, efektivní a spravedlivé řešení. Předseda Strany soukromníků ČR Petr Bajer mně odvětil, že řešením dle něj je zvýšení počtu fyzických kontrol na provozovnách či vyšší množství kontrolních nákupů. Na finančních úřadech prý sedí mnoho úředníků, kteří jen sedí a analyzují výsledky. Nahota návrhu pana Bajera, jak moderně a efektivně alternativně řešit evidenci tržeb, mne uvedla do doby mocnářství před více jak sto lety.

Zkusme se na Bajerův návrh podívat ještě z jiné strany. Do konce loňského roku lidé v účtenkové loterii zaregistrovali celkem 48,43 milionu účtenek. Já se pak ptám, kolik by pak muselo proběhnout fyzických kontrol či namátkových nákupů, aby došlo ke stejnému efektu jako při fungování EET? Kolik dalších úředníků by musela čítat armáda kontrolorů, jaké náklady by s tím byly spojeny a jaký efekt by to vůbec přineslo?

Divím se, že i v roce 2018 tu mohou být vážně myšleny názory, že sofistikovaný a přesný digitální přenos a zpracování dat, zde elektronických tržeb, může být dle pana předsedy nahrazen zvýšeným počtem namátkových kontrol úředníků. Digitalizace tuzemské státní správy i ekonomiky stále výrazně zaostává za situací v Evropě a právě projekt EET je první vlaštovkou, která tuto situaci začala měnit.

Nechápu, proč měnit a rušit něco, co je funkční a přináší prokazatelné výsledky? Jenom proto, že se podařilo takto moderní projekt uvést v život jedné politické straně, se kterou druhá strana soupeří? Jde zde o získání pseudo-politických bodů, nebo i o posunutí naší země vpřed? Spíš bychom tu měli hledat další oblasti, které lze modernizovat tímto způsobem. Například dopravu, zdravotnictví či procesy uvnitř firem.

Bez modernizace se nepohneme z místa. Namísto abychom projekt EET dotáhli plošně do konce, nebo vdechli život dalšímu modernímu projektu, raději se snažíme EET umořit. Je naší ostudou, že mrháme čas a energii na zboření vybudovaného, zastavení funkčního. Vedeme k tomu nekoncepční diskuze, zatímco ve světě nám ujíždí vlak.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky