Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co vaši zaměstnanci jí? Nezdravá strava a špatný životní styl snižují pracovní produktivitu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Nezdravá strava a špatný životní styl snižují pracovní produktivitu, a tím také často brzdí kariérní postup v zaměstnání. To vyplývá z mnoha tuzemských i zahraničních průzkumů. Existenci velmi úzkého propojení mezi stravou a pracovním výkonem nyní dokazuje i mladý český projekt Firma na talíři. Snaží se nabádat zaměstnavatele, aby se zajímali o to, co jejich zaměstnanci jí, a učí je zdravé výživě.

Utahská univerzita provedla v roce 2014 výzkum na více než 19 000 zaměstnancích zaměřený na stravování v průběhu pracovního dne. Zjistilo se, že ti, kteří jedli nezdravě, měli dokonce o 66 % nižší produktivitu oproti zbytku. „Kvalitní jídlo má pozitivní vliv na pracovní výkon. Špatné stravování naopak vede k častějším absencím, stresu a horším výsledkům. Můžeme tedy říci, že zdravá výživa, která je obecně problémem nebo záležitostí každého individuálně, se opravdu promítá i do chodu celé firmy,“ potvrzuje Michaela Číhalíková z projektu Firma na talíři. Ten se snaží podpořit vzdělávání o zdravém stravování, které zaměstnavatelé zajistí svým pracovníkům přímo na pracovišti. „Ukazuje se, že pozorné podniky mají pracovníky, kteří jsou soustředění, cítí se dobře a do práce chodí rádi. Proto umožnit zaměstnancům, aby jedli zdravě, je pro firmu dnes poměrně důležitá investice, která může zároveň ušetřit čas a peníze. Nejenže podporuje aktivitu, ale sekundárně třeba pomáhá snižovat fluktuaci nebo nemocnost,“ dodává Číhalíková.Vzdělaní zaměstnanci jí méně cukru a více zeleniny, častěji snídajíProjekt Firma na talíři odstartoval vloni pod taktovkou společnosti Edenred. Odborníci v rámci něj předávají zaměstnancům na sérii workshopů ve firmách informace o výhodách zdravého stravování a základech stravování v průběhu pracovního dne. Ať už jde o pokrmy, které si připravují zaměstnanci z nakoupených surovin v kuchyňkách, jídlo na pracovních cestách, obědy v restauracích nebo například o drobné občerstvení na poradách, které zajišťují sami zaměstnavatelé. Prozatím se programu zúčastnilo 10 tuzemských firem s celkem třemi tisícovkami zaměstnanců. Po absolvování série školení se ukázalo, že:

93 % účastníků přehodnotilo svůj jídelníček – zaměřují se na jeho vyváženost a hodlají v tom pokračovat i doma 56 % účastníků omezilo konzumaci rafinovaného cukru 85 % účastníků zařadilo do svého jídelníčku dvojnásobný objem zeleniny 73 % účastníků zlepšilo svůj pitný režim 64 % účastníků přestalo vynechávat některá jídla, především snídaně 80 % účastníků se po absolvování workshopů cítilo lépe a všichni z nich prohlásili, že se jim zlepšilo zažívání.

Zdravé stravování tmelí kolektiv a má přesah do osobního životaNové nebo připomenuté vědomosti z oblasti správné výživy také sjednocují kolektiv. Zaměstnanci se totiž navzájem motivují, „hlídají“ a sdílí informace. „Na talířích nás všech se objevuje více zeleniny, neustále se v kuchyňce řeší, z čeho má dnes kdo smícháno smoothie, kolegyně si mezi sebou vyměňují recepty a radí si, jak se jim doma podařilo vyměnit tu či onu potravinu za lepší, zdravější. Do nových stravovacích návyků tak nezapojují jen sebe, ale i své rodiny. Největší radost máme z toho, že dvakrát do týdne obědváme všichni společně a skvělé domácí jídlo nám s láskou připravuje člen týmu,“ hodnotí vzdělávací projekt Iva Kuchařová, HR manažerka z Biopekárny Zemanka. „Ač většina účastníků workshopů už o zdravém stravování dost věděla, je vidět jejich posun o velký kus dál. Zmizela pozdní večerní jídla, bílé rohlíky, tři kávy a žádná voda i celodenní hladovění. Z pohledu HR vidím, že zaměstnanci opravdu pochopili, že si za svoji kondici, náladu i to, jestli jsou v práci unavení a bolí je hlava, mohou z velké části sami,“ doplňuje po absolvování programu Martina Brožová z JetBrains.

Témata:  zaměstnanci firmy lidé

Související

Aktuálně se děje

12. dubna 2025 15:41

11. dubna 2025 10:26

9. dubna 2025 11:15

7. dubna 2025 10:00

6. dubna 2025 21:56

Ruská ekonomika čelí tvrdé realitě. Média řeší zřejmě úprk miliardářů do zahraničí

Ruská ekonomika po třech letech války čelí vážným výzvám. Inflace se drží kolem osmi procent, úrokové sazby zůstávají na rekordních 21 procentech a část médií spekuluje o odlivu bohatých Rusů do zahraničí. Podle novináře Jiřího Justa však nelze hovořit o masovém útěku miliardářů.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Evropa zdražuje vejce. Česko ale trhá rekordy, předběhlo i USA

Vejce v Česku zdražují nejvíce v EU, ba dokonce více než v USA kdykoli během tamní již několik měsíců probíhající vaječné krize. Podle analýzy společnosti Tradingpedia vejce v ČR mezi únorem a březnem letošního roku přidala na ceně 20,4 procenta. To je více než ve všech zemích EU. Vajíčka v Česku zdražují nejvíce ze všech zemí EU také v meziroční perspektivě, když oproti březnu 2024 zdražila o 44,4 procenta.