Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co vaši zaměstnanci jí? Nezdravá strava a špatný životní styl snižují pracovní produktivitu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Nezdravá strava a špatný životní styl snižují pracovní produktivitu, a tím také často brzdí kariérní postup v zaměstnání. To vyplývá z mnoha tuzemských i zahraničních průzkumů. Existenci velmi úzkého propojení mezi stravou a pracovním výkonem nyní dokazuje i mladý český projekt Firma na talíři. Snaží se nabádat zaměstnavatele, aby se zajímali o to, co jejich zaměstnanci jí, a učí je zdravé výživě.

Utahská univerzita provedla v roce 2014 výzkum na více než 19 000 zaměstnancích zaměřený na stravování v průběhu pracovního dne. Zjistilo se, že ti, kteří jedli nezdravě, měli dokonce o 66 % nižší produktivitu oproti zbytku. „Kvalitní jídlo má pozitivní vliv na pracovní výkon. Špatné stravování naopak vede k častějším absencím, stresu a horším výsledkům. Můžeme tedy říci, že zdravá výživa, která je obecně problémem nebo záležitostí každého individuálně, se opravdu promítá i do chodu celé firmy,“ potvrzuje Michaela Číhalíková z projektu Firma na talíři. Ten se snaží podpořit vzdělávání o zdravém stravování, které zaměstnavatelé zajistí svým pracovníkům přímo na pracovišti. „Ukazuje se, že pozorné podniky mají pracovníky, kteří jsou soustředění, cítí se dobře a do práce chodí rádi. Proto umožnit zaměstnancům, aby jedli zdravě, je pro firmu dnes poměrně důležitá investice, která může zároveň ušetřit čas a peníze. Nejenže podporuje aktivitu, ale sekundárně třeba pomáhá snižovat fluktuaci nebo nemocnost,“ dodává Číhalíková.Vzdělaní zaměstnanci jí méně cukru a více zeleniny, častěji snídajíProjekt Firma na talíři odstartoval vloni pod taktovkou společnosti Edenred. Odborníci v rámci něj předávají zaměstnancům na sérii workshopů ve firmách informace o výhodách zdravého stravování a základech stravování v průběhu pracovního dne. Ať už jde o pokrmy, které si připravují zaměstnanci z nakoupených surovin v kuchyňkách, jídlo na pracovních cestách, obědy v restauracích nebo například o drobné občerstvení na poradách, které zajišťují sami zaměstnavatelé. Prozatím se programu zúčastnilo 10 tuzemských firem s celkem třemi tisícovkami zaměstnanců. Po absolvování série školení se ukázalo, že:

93 % účastníků přehodnotilo svůj jídelníček – zaměřují se na jeho vyváženost a hodlají v tom pokračovat i doma 56 % účastníků omezilo konzumaci rafinovaného cukru 85 % účastníků zařadilo do svého jídelníčku dvojnásobný objem zeleniny 73 % účastníků zlepšilo svůj pitný režim 64 % účastníků přestalo vynechávat některá jídla, především snídaně 80 % účastníků se po absolvování workshopů cítilo lépe a všichni z nich prohlásili, že se jim zlepšilo zažívání.

Zdravé stravování tmelí kolektiv a má přesah do osobního životaNové nebo připomenuté vědomosti z oblasti správné výživy také sjednocují kolektiv. Zaměstnanci se totiž navzájem motivují, „hlídají“ a sdílí informace. „Na talířích nás všech se objevuje více zeleniny, neustále se v kuchyňce řeší, z čeho má dnes kdo smícháno smoothie, kolegyně si mezi sebou vyměňují recepty a radí si, jak se jim doma podařilo vyměnit tu či onu potravinu za lepší, zdravější. Do nových stravovacích návyků tak nezapojují jen sebe, ale i své rodiny. Největší radost máme z toho, že dvakrát do týdne obědváme všichni společně a skvělé domácí jídlo nám s láskou připravuje člen týmu,“ hodnotí vzdělávací projekt Iva Kuchařová, HR manažerka z Biopekárny Zemanka. „Ač většina účastníků workshopů už o zdravém stravování dost věděla, je vidět jejich posun o velký kus dál. Zmizela pozdní večerní jídla, bílé rohlíky, tři kávy a žádná voda i celodenní hladovění. Z pohledu HR vidím, že zaměstnanci opravdu pochopili, že si za svoji kondici, náladu i to, jestli jsou v práci unavení a bolí je hlava, mohou z velké části sami,“ doplňuje po absolvování programu Martina Brožová z JetBrains.

Témata:  zaměstnanci firmy lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.