Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát schválil doplnění kontrolního hlášení

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Jana Maxová / EuroZprávy.cz / MoneyMAG.cz

Senátoři odhlasovali pozměňovací návrh připravený ve spolupráci s Ministerstvem financí reagující na nález Ústavního soudu u kontrolního hlášení. Ústavní soud na konci loňského roku nevyhověl stížnosti na protiústavnost kontrolního hlášení.

Vydal však nález, v němž laicky řečeno konstatoval, že není v souladu s ústavním pořádkem, aby zákon poskytoval Finanční správě možnost vyžadovat v rámci kontrolního hlášení jakékoliv údaje z pohledu Finanční správy nutné pro správu DPH. Proto Ústavní soud požadoval, aby byly vymezeny základní okruhy těchto údajů. V ideálním případě přímo zákonem a nikoliv pouze formulářem připraveným Finanční správou. Termín pro provedení související změny zákona Ústavní soud stanovil na 31. 12. 2017.

Ministerstvo financí na uvedený nález reagovalo okamžitě. Ačkoliv bylo v době vydání nálezu zcela zřejmé, že se nemůže stihnout celý legislativní proces řádné novely zákona o DPH (standardní délka legislativního procesu pro řádnou novelu činí přibližně rok, někdy i více), zmapovalo Ministerstvo financí všechny varianty dalšího postupu a došlo k závěru, že pozměňovací návrh je nejlepším řešením. Návrh byl následně načten v rámci novely zákona o DPH v souvislosti s novým zákonem o platebním styku. Při přípravě pozměňovacího návrhu (včetně odůvodnění) poskytlo Ministerstvo financí odbornou spolupráci.

„Schválený pozměňovací návrh plně vyhovuje požadavkům Ústavního soudu na vymezení okruhu dat pro kontrolní hlášení a při specifikaci jednotlivých okruhů. Svým obsahem plně odpovídá dalším požadavkům, které jsou součástí předmětného nálezu. Při pohledu na požadavky v předmětném nálezu je dokonce zřejmé, že je text z dílny Ministerstva financí vůči Finanční správě ještě o něco přísnější, než požadoval Ústavní soud,“ říká náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. „Úprava okruhů dat v kontrolních hlášeních prostřednictvím zákona poskytuje plátcům DPH vyšší míru právní jistoty,“ doplňuje.

Témata:  Senát ČR kontrolní hlášení DPH

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy