Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet firem s vietnamským majitelem před spuštěním EET prudce vzrostl

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Počet českých firem, které mají vietnamského vlastníka, se od května 2016 do května 2017 zvýšil o 67 procent. Pravděpodobným důvodem je zavedení elektronické evidence tržeb (EET).

V uplynulých dvanácti měsících došlo k razantnímu nárůstu českých firem, které jsou ovládány vietnamskými majiteli. V květnu 2016 mělo vietnamského vlastníka 584 subjektů, zatímco o rok později se jednalo o 979 firem, což meziročně představuje zvýšení o 395 společností, tj. o 67 procent. Objem vietnamského kapitálu v základním jmění českých firem dosáhl 107,6 milionů korun.

„Detailnější analýza ukázala, že 66 procent nově založených firem podniká v oblasti velkoobchodu nebo maloobchodu a podnikatelské subjekty vznikaly hlavně v lednu a únoru letošního roku, tedy těsně před spuštěním druhé fáze EET k 1. březnu 2017. Důvodem razantního nárůstu firem s vietnamským vlastníkem je zřejmě zavedení elektronické evidence tržeb. Toto hypotézu potvrzuje také fakt, že u 395 nově založených firem její majitel měl v 362 případech živnost se stejným předmětem podnikání a v 17 případech jinou právnickou osobu,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Témata:  EET (elektronická evidence tržeb) Vietnamci obchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy