Tvrdohlavá farmářka konečně uvolnila pozemky pro dálnici D11. Bohužel má sestru

Přestože se stát po 17 letech tahanic dohodl na koupi pozemků u Hradce Králové od farmářky Ludmily Havránkové, dálnici D11 stále stojí v cestě soukromý majetek o rozloze přibližně čtvrt hektaru. Jeho majitelka Jaroslava Štrosová, sestra Ludmily Havránkové, se totiž dosud se státem na prodeji nedohodla, uvedl v úterý v Hradci Králové ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

660
reklama

Pokud do konce roku nepřijme nabídku, kterou obdržela před dvěma týdny, je stát připraven v krajním případě pozemek vyvlastnit.

"Pokud se dostojí těm podmínkám, které ze strany ministerstva dopravy jsou plněny a budou splněny, tak jak bylo slíbeno, tak by tomu nic nemělo stát v cestě. Pokud by nebyly plněny, pak samozřejmě přichází v úvahu poslední možnost a tou je vyvlastňovací řízení," doplnil ministr dopravy s tím, že by to v žádném případě nebránilo archeologickým a geologickým průzkumům.
 
Naproti tomu pozemky farmářky Havránkové v rozloze zhruba 124 hektarů stát již směnil za své pozemky o zhruba stejné rozloze a to s doplatkem 94 milionů korun.

"Můžeme říci, že celý proces směny pozemků paní Havránkové je u konce, čekáme na zápis do listu vlastnictví. V tuto chvíli je alokována částka 50 milionů korun na archeologický a geologický průzkum, které mohou na pozemcích probíhat," uvedl po úterním jednání s farmářkou Havránkovou ministr Dobeš s tím, že samotná stavba D11 by měla začít v roce 2013 nebo 2014.

Průzkumné práce by měly začít v průběhu příštího roku a dostavba dálnice D11 ke krajskému městu, která bude stát zhruba 1,5 miliardy korun, pak v letech 2013 a 2014.

Bývalý ministr dopravy Vít Bárta, který se také úterního jednání na statku Havránkové částečně účastnil, ocenil, že stále platí dohoda o směně pozemků s Ludmilou Havránkovou, se kterou si podal ruku před rokem a dvěma měsíci.

„Já pevně doufám, že v této nelehké době, kdy se všichni bojíme, co bude s českou zemičkou, o to víc bude takovýchto dobrých gest, kdy si budeme moct věřit,“ uvedl Bárta.

Kauza dostavby dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové se táhne zhruba 17 let. Dálnice se před koncem roku 2006 od Poděbrad přiblížila na zhruba pět kilometrů k Hradci Králové a nátlak na rodinu farmářky Havránkové sílil. Místo nabídky k jednání dostávali statkáři od státních úřadů zprávy, že pokud neprodají, stát je vyvlastní. S tím ale ŘSD neuspělo - úředníci královéhradeckého magistrátu už v první instanci vyvlastňovací řízení přerušili, protože stát nesplnil zákonnou povinnost s majitelem pozemku jednat. Mezitím Ludmila Havránková prodala za symbolickou cenu cestu u polí 66 ekologickým aktivistům, jako pojistku proti případnému vyvlastňování.

Konečná znění všech smluv měla být původně parafována do 8. dubna 2010. Do 23. dubna pak měly být smlouvy předloženy vládě k projednání, což se nestihlo. Vláda následně v květnu prohlásila, že znovu nastartuje proces vyvlastnění.
 
Dostavba dálnice D11 by měla s rychlostní silnicí R35 odlehčit přetížené D1 a spojit severní a východní Čechy s Moravou. Na R35, která povede z Liberce do Olomouce a je hotová teprve z třetiny, čeká stát další složitá jednání ohledně výkupu pozemků.

Témata: dálnice

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky