Přetahovaná o lidi nepřestává ani v novém roce

Boj o volnou pracovní sílu, kvalifikovanou i nekvalifikovanou, pokračuje i v letošním roce. Počet neobsazených pracovních míst se s novým rokem opět rozšířil. Zaměstnavatelé prostřednictvím úřadu práce nabízeli více než 135 tisíc pracovních příležitostí. Informuje MONETA Money Bank, a. s.

Ilustrační fotografie
reklama

Podíl nezaměstnaných osob obsadil úroveň odpovídající 5,3 %, kdy mezi muži byla situace méně příznivá než mezi ženami. Podíl nezaměstnaných mužů se zvýšil na 5,4 %, naopak podíl nezaměstnaných žen podklesl na 5,2 %. Informace z trhu práce dnes zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. 

Lednový vývoj na trhu práce odpovídal předpokladům – ukončení sezónních prací poslalo nezaměstnanost na vyšší příčku. Rozdíl mezi prosincem a lednem byl však skutečně minimální. Podíl nezaměstnaných osob vzrostl o pouhou jednu desetinu procentního bodu, konkrétně na 5,3 %. Před rokem se nezaměstnanost usídlila na úrovni, která byla o 1,1 procentního bodu nad současnou hladinou.

Evidence dosažitelných uchazečů o zaměstnání se v lednu naplnila o nové kandidáty. Jejich celkový počet se vyšplhal nad 367 tisíc, což představuje téměř sedmitisícové meziměsíční navýšení. Evidenci nejvíce zaplňují žadatelé mezi 55 až 59 rokem věku. Z hlediska vzdělanostní struktury jsou nejobjemnější skupinou žadatelé se středním odborným vzděláním s výučním listem.

Největší zájem projevují registrovaní uchazeči o práci v administrativě, maloobchodě a velkoobchodě, jako řemeslníci ve stavební výrobě, uklízeči nebo pomocní pracovníci ve výrobě. Uspokojení pracovních potřeb všech těchto kandidátů však není reálné. Firmy se sice po těchto pracovnících poohlížejí, ale jejich poptávka se zcela nepotkává s nabídkou. Zaměstnavatelé jsou hladoví především po kovářích, montážních dělnících nebo profesionálních řidičích. Nedostatek personálu však hlásí například i nemocnice nebo počítačové firmy.

Ačkoli se podíl nezaměstnaných osob nachází na jedné ze svých historicky nejnižších úrovní, prostor pro další zeštíhlení ještě existuje. Očekáváme, že i letošní rok bude trhu práce přát. Podíl nezaměstnaných osob se přiblíží na dostřel rovným pěti procentům. Klíčové postavení si udrží odvětví průmyslu, které je největším zaměstnavatelem v Česku. I tento sektor se však potýká s problémem obsazování volných pracovních míst a při hodnocení jednotlivých bariér získává problém nedostatku zaměstnanců stále větší váhu. Na přelomu loňského a letošního roku ho průmyslníci dokonce ohodnotili dosud nejvyšším stupněm.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky