Kolik Britů podporuje bezpodmínečný brexit tři měsíce po referendu?

Od britského referenda od brexitu uplynuly téměř tři měsíce, konkrétní kroky k odchodu z Velké Británie však ještě podniknuty nebyly. Ke spuštění článku 50 by mělo dojít po novém roce. Jak ale ukazuje nejnovější průzkum, ne všichni občané podporují „brexit naslepo“.

Velká Británie, ilustrační fotografie
reklama

„Theresa Mayová se plete, když si myslí, že má podporu veřejnosti v případě brexitu naslepo," píše ritský The Independent. Jen třetina britských voličů totiž vyjadřuje bezpodmínečnou podporu dohodě o brexitu, ukázal nový průzkum.

Výzkumníci agentury ICM poukazují na rostoucí tlak veřejnosti na vládu, aby zveřejňovala své plány týkající se brexitu, dojít by k tomu mělo před zahájením formálního procesu opuštění EU.

Mayová zůstává neoblomná, její vláda bude prosazovat proces brexitu bez ohledu na rozhodnutí Nejvyššího soudu, který rozhodl, že spuštění článku 50 Lisabonské smlouvy musí schválit také parlament. Nicméně, The Independent v sobotu informoval, že Mayová by se mohla pokusit tento verdikt zvrátit tím, že prohlásí, že spouštění článku 50 nemá přímý dopad na práva britských občanů.

Průzkum, který provedla skupina Avaaz, přitom ukazuje, že 33 procent voličů podporuje brexit bezpodmínečně, zatímco 23 je bezpodmínečně proti odchodu z EU. Dalších 32 procent voličů prohlásilo, že bude záviset na konkrétních podmínkách dohody, a 12 procent zůstává nerozhodnuto.

Minulý týden opoziční liberální poslanci oznámili, že by mohli hlasovat proti spuštění článku 50, který je prvním krokem k opuštění EU. Tim Farron, vůdce liberálních demokratů, řekl, že jeho strana bude proti jakémukoli brexitu, pokud neproběhne druhé referendum, které by se týkalo jeho podmínek.

„Článek 50 by mohl být spuštěn, ale pouze v případě, že bude referendum o podmínkách dohody. A v případě, že poté nebude respektována vůle Britů, ano, to bude červená čára a my budeme hlasovat proti vládě," řekl.

Odpůrci brexitu se v parlamentu snaží vytvořit jednotnou frontu. Liberální demokraté mají ale malou váhu: v parlamentu o 650 místech mají jen osm mandátů. Vše by tak záviselo stejně jen na většinových konzervativcích, mezi jejichž poslanci je nebo bylo hodně těch, kteří nesouhlasili s odchodem z EU.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky