Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový trend na trhu s půdou: maskovaní spekulanti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Dopisy nabízející odkup zemědělské půdy zná snad už každý vlastník. S těmito nabídkami se v posledních letech zkrátka roztrhl pytel. Zejména množství spekulativních kupujících vlastníky půdy doslova bombarduje dopisy s jediným cílem – levně koupit a obratem draze prodat, informují Farmy.cz.

Špatně informovaných vlastníků ale ubývá a prostor pro spekulace se zmenšuje. V letošním roce se tak korespondenční masáž vlastníků přesunula až na ty nejdrobnější a spekulativní kupující se snaží vydolovat, co se dá. I tak je však zřejmé, že najít vlastníka ochotného prodat půdu výrazně pod cenou je čím dál těžší.

A tak přichází nová taktika jak na vlastníky. Někteří spekulanti zakládají a snaží se zviditelnit realitní weby zaměřené na zemědělskou půdu – s důvěryhodnou tváří, s údajnou historií, údajnými zkušenostmi a s deklarovanou snahou pomoci vlastníkům dobře prodat. Skutečný cíl je však stále stejný – podchytit prodávající vlastníky a odkoupit pozemky za co nejnižší cenu.

Za poslední tři roky vzniklo téměř 20 nových internetových stránek se zaměřením na zemědělskou půdu. Pro běžného vlastníka je skutečně velmi těžké se v množství informací a dezinformací orientovat.

Jak při prodeji nenaletět? Neřídit se jen reklamou nebo lákavou prezentací na internetu, nespoléhat pouze na informace od zájemců. Nabídky na koupi půdy důkladně zvažovat a především porovnávat co nejvíce různých nabídek získaných např. prostřednictvím inzerce. Ta trocha času navíc se bohatě vyplatí.

Témata:  pozemky

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy