Zájem o pozemky roste, lidé chtějí stavět

Místo bytu parcelu a vlastní dům. Jak vyplývá z dat realitní sítě RE/MAX, uvažuje tak čím dál více Čechů, kteří řeší bydlení. Jejich zájem se soustředí na dobrou dostupnost a dostatečnou infrastrukturu, informuje PR MOLLO.

Ilustrační fotografie
reklama

Za rok 2015 se podle statistik sítě RE/MAX prodalo o téměř polovinu více pozemků než v předchozím roce. Vliv na to měly dva hlavní faktory. Tím prvním bylo celkové oživení ekonomiky, které se ještě výrazněji projevuje v roce letošním. Tím druhým pak byla hrozba navýšení ceny pozemků o 21% DPH. Tento legislativní návrh se ale na poslední chvíli o rok odložil. Nejvíce pozemků určených pro výstavbu rodinných domů se loni prodalo ve Středočeském kraji. Nárůst zaznamenává také Moravskoslezský kraj a Plzeňsko. Naopak v Olomouckém, Ústeckém, Karlovarském či Jihomoravském kraji prodeje stagnovaly.

Dřevostavby jsou v kurzu

Oživený zájem o stavební parcely potvrzuje také Tomáš Veselý ze společnosti VEXTA, která se zabývá realizací dřevostaveb. „V porovnání s rokem 2014 jsme loni zaznamenali více než dvojnásobný nárůst poptávky“ říká Tomáš Veselý a doplňuje, že největší zájem stavět pociťuje ve Středočeském a Plzeňském kraji. Dřevostavby jsou obecně na vzestupu. Jejich výhodou je nižší pořizovací cena a také snadněji splňují podmínky nízkoenergetického bydlení. „To jsou faktory, na které klienti slyší. Nízkoenergetické bydlení je navíc podpořeno dotačními programy, což zájem také  zvyšuje,“ dodává Tomáš Veselý z VEXTA. 

Sen o vlastním domě

Jak vyplývá z průzkumu RE/MAX Europe, více než tři čtvrtiny obyvatel ČR by rádo žilo ve vlastním domě. Realitou je to však pouze pro třetinu z nich. Přitom podle průzkumu už netáhnou aglomerace, ale drtivá většina lidí preferuje bydlení v menším městě či na jeho okraji. „Lidé mají zájem stavět především v dojezdové vzdálenosti k městu. Důležitá je pro ně dostupnost služeb a zaměstnání, ale zároveň chtějí mít klid a soukromí. To jsou hlavní důvody, proč roste zájem o pozemky právě v těchto lokalitách,“ vysvětluje Pavel Hassman z RE/MAX 4You.

Témata: bydlení | pozemky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky