Čistka u ČD: Vyhodili Fejka, Vodičku a dalších pět lidí

Předseda představenstva ČD Cargo Jiří Vodička byl odvolán z funkce. Vodička skončil ve funkci šéfa ČD Cargo kvůli podivuhodnému a nestandardnímu odměňování podřízených v posledním měsíci, oznámil v úterý ministr dopravy Radek Šmerda.

660
reklama

"Jestli mne něco dokáže zvednout ze židle, tak je to plýtvání penězi. Promrhal příležitost," komentoval odchod Vodičky ministr Šmerda. Přesto šlo podle šéfa ministerstva dopravy za pracovitého manažera, který trávil prací pro dráhy i víkendy.
 
K podivuhodnému a nestandardnímu odměňování ze strany Vodičky mělo podle Šmerdy dojít na začátku června a týkalo se výhradně nejbližších spolupracovníků šéfa ČD Cargo. Hovoří se o tom, že si tři Vodičkovi spolupracovníci přišli dohromady na deset milionů korun.
 
Kromě Vodičky skončilo ve funkcích také pět lidí ze Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC). Důvodem je nedávná nehoda nákladního vlaku u Vyškova. Své místo musí opustit náměstek pro provozuschopnost dráhy Josef Novobilský a další čtyři pracovníci SŽDC.
 
Šmerda v úterý na tiskové konferenci také potvrdil, že končí ve funkci ombudsman Českých drah (ČD) Petr Fejk. Ministr k odstupujícímu ombudsmanovi ČD, který vydržel ve své pozici jen několik měsíců, řekl, že ho nevnímá jako vyžírku.
 
Personální zemětřesení ve státních organizacích napojených na železnici patrně nekončí. Židle se povážlivě kýve také pod šéfem Drážní inspekce Romanem Šigutem i šéfem SŽDC Pavlem Habartou. Ministr dopravy Šmerda se s oběma setká příští týden.

Témata: české dráhy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky