České dráhy letos plánují masivní zdražování. Třeba seniorům tak zdraží jízdné o 140 % za necelý rok

Komentář Lukáše Kovandy: České dráhy letos masivně zdraží jízdné. Vyplývá to ze slov jejich generálního ředitele Michala Krapince, která pronesl v rozhovoru pro deník Právo. Novopočený šéf národního dopravce uvádí, že letos kvůli rapidní inflaci bude muset podnik změnit zažitý způsob úpravy cen jízdného. České drahý tradičně upravují ceny – zpravidla směrem nahoru – vždy v prosinci, a to na základě inflace předešlého roku. V uplynulé řadě let tak zdražovaly jen o nižší jednotky procent ročně.

Ilustrační fotografie
reklama

Letos však má být situace diametrálně odlišná. Generální ředitel Krapinec varuje, že v prosinci přistoupí na úpravu cen nikoli na základě inflace roku předešlého, tj. roku 2021, ale na základě inflace letošní. Ta přitom může dosáhnout až úrovně dvaceti procent, pokud by se dále vyhrotila válečná situace na Ukrajině a došlo k odstřižení dodávek ruského plynu. I pokud však k takovému nepříznivému vývoji nedojde, bude se letošní inflace pohybovat až kolem 15 procent. O tolik by tedy České dráhy zdražovaly.

Zvláště neblaze by takového zdražení dolehlo na děti, studenty a seniory. Těm všem byla letos v dubnu snížena sleva na jízdném. Pokud je řádná cena vlakové jízdenky 100 korun, platili za ni ještě v březnu jen 25 korun. Nyní už však tedy platí 50 Kč. A od prosince tedy až 60 korun. To je zdražení o 140 procent během necelého roku.

Takže cestující veřejnost může letos čelit až 20procentnímu zvýšení cen jízdného. Děti, studenti a senioři si připlatí právě až 140 procent.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky