Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Byly banány z Lidlu opravdu hnízdem smrtelného nebezpečí?

Banány, ilustrační fotografie
Banány, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Banány z pultů Lidlu údajně skrývaly smrtelnou hrozbu. Mělo se jednat o hnízdo s nakladenými vajíčky nejjedovatějšího pavouka světa - palovčíka brazilského. Šokovaní zákaznici je vrátili prodavačce a prodejna je prý dala zpět do regálu. Lidl v reakci, kterou obdržel server EuroZprávy.cz., tvrdí, že nález pavouka na banánech se nepotvrdil.

V banánech prodejny Lidl v Rosicích čekalo na zákazníky nepříjemné překvapení! Venku u auta zjistili, že na banánech něco je. Zákazník Petr Martoušek je šel vrátit do prodejny, kde prodavačka velmi neochotně peníze vrátila a banány pouze hodila pod pult. Zodpovědná zákaznice, Markéta Klempová Široká, doma na internetu zjistila, o kterého pavouka se pravděpodobně jedná, a její zjištění ji velmi vyděsilo. Palovčík brazilský je smrtelně nebezpečný druh pavouka. A právě celé hnízdo s kokony a vajíčky málem si přinesli domů. Pavouci byli schovaní v hnízdě přímo na banánu.

Po šokujícím zjištění se vrátili do prodejny zalarmovat zaměstnance, kteří údajně vrátili banány zpět do regálu. "Hledaly je mezi banány na regálu v prodejně a tam se taky našly," uvedla na Facebooku Markéta Klempová Široká. Mohl je zakoupit další zákazník a ohrozit tím život svůj a svých blízkých. Pavouci byli pravděpodobně těsně před vylíhnutím (foto zde).

Nález jakéhokoliv pavouka na banánech v rosické prodejně se ale podle tiskové mluvčí společnosti Lidl Zuzany Holé nepotvrdil. "Banány, které zákaznice v rosické prodejně vrátila, pracovníci prodejny okamžitě odnesli do zázemí prodejny, prohlédli a na základě doporučených postupů zlikvidovali. Na předmětném banánu byla nalezena pouze neidentifikovatelná pavučina. Dále byla prověřena celá zásilka v této prodejně, všechny ostatní banány byly v pořádku," uvedla pro EuroZprávy.cz.

"Banány prodávané v našich prodejnách pochází z certifikovaných plantáží. V souladu s evropskou legislativou používají naši dodavatelé při pěstování minimum chemických přípravků. Ročně prodáme v našich prodejnách v ČR několik milionů kilo banánů, veškeré ovoce i zelenina během distribuce prochází několika kontrolami kvality. Pokud zákazníci nejsou spokojeni s jakýmkoli zakoupeným zbožím, mohou je vždy reklamovat v kterékoli naší prodejně," dodala.

Podle wikipedie je tento druh nazýván také banánový pavouk, který je velmi útočný, smrtelně jedovatý a nebezpečný člověku. Žije pouze v tropické oblasti Jižní Ameriky, a proto se nemůže dostat do jiných oblastí jinak, než ukrytý v zásilce banánů dovážených z Mexika a Střední Ameriky.

Útočí podobně jako slíďáci, kořist pronásleduje a pak se jí skokem zmocní a ochromí ji kousnutím. Jsou známy případy, že po kousnutí tímto pavoukem zemřeli i lidé, kterým byl podán protijed. A to poměrně nepříjemnou smrtí - ochrnutím dýchacích svalů a zadušením. I ten, kdo nezemře, musí počítat s několikadenními nesmírně silnými bolestmi.

Tělo tohoto pavouka může být až 6 cm velké, přičemž rozpětí končetin takového jedince může dosáhnout až 16 cm. Zadeček je na břišní části světle hnědý se čtyřmi řadami tmavě hnědých teček a dvěma postranními pruhy stejné barvy. Palovčíci jsou převážně vlhkomilní, výjimkou je právě palovčík brazilský, který může obývat i suché lokality.

"Příště už takové zboží nevrátím a okamžitě se obrátím na příslušné úřady," uvedl na Faceobooku Petr Matoušek.

Témata:  Lidl Ovoce banány

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy