Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novinky ministerstva k Mezinárodnímu dni rodin

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Podívejte se na přehled, který k 22. výročí Mezinárodního dne rodin připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Jsou v něm představeny novinky v oblasti rodinné politiky, které rodičům pomohou v péči o předškolní děti a sladění práce a rodinného života.

„Chtěli jsme připomenout a oslavit Mezinárodní den rodin, vyzdvihnout roli rodiny, její smysl a význam. Nesmíme zapomínat, že děti jsou naší budoucností,“ řekla ministryně Michaela Marksová. „Budu proto nadále podporovat návrhy a přípravu dalších opatření, která usnadní život rodinám s dětmi,“ dodala ministryně Marksová. Vláda schválila týdenní otcovskou dovolenou, která je tak čerstvou novinkou v podpoře rodin s dětmi. Tatínkové budou moci od začátku příštího roku využít možnost pomáhat v šestinedělí s péčí o novorozence. Poporodní péče jim bude kompenzována jako dávka z nemocenského pojištění, obdobně jako je to dnes u mateřské. Ministerstvo připravilo nový zpravodaj Rodina&Gender, který bude každý druhý měsíc přinášet novinky z oblasti rodinné politiky, slaďování pracovního a rodinného života, stárnutí populace a genderové rovnosti. Newsletter nabídne přehlednou formou informace, které lze využít jak při plánování záměrů a projektů, tak při hledání možného financování aktivit v této oblasti. Ministerstvo práce a sociálních věcí si uvědomuje, že rodinná politika a politika stárnutí, má-li být účinná, musí stavět na spolupráci s kraji a obcemi. První číslo najdete již brzy na webových stránkách MPSV. Ministerstvo eviduje v současnosti již 116 dětských skupin s 1 700 místy pro předškolní děti, což svědčí o úspěšném rozvoji tohoto legislativně zakotveného typu zařízení péče o předškolní děti. „Těší mě, že rodiče začínají využívat výhod této kvalitní a finančně dostupné služby, která jim má pomáhat k lepšímu sladění rodinného a pracovního života,“ uvedla ministryně Marksová. Na podporu informovanosti o dětských skupinách spustilo MPSV web www.dsmpsv.cz. Další výzva na podporu dětských skupin z Evropského sociálního fondu se plánuje na konec roku 2016. Rozšíření nabídky v oblasti péče o předškolní děti by mohl pomoct pilotní projekt, který bude ověřovat novou službu péče o nejmladší děti, tzv. „mikrojesle“. Žádost o finanční podporu na zřízení a provoz mikrojeslí v rámci výzev č. 126 a č. 127 bude možné podat v příštích dnech, konkrétně v období od 16. 5. do 6. 6. 2016. Veškeré důležité informace jsou na webových stránkách projektu http://mikrojesle.mpsv.cz/. Konkrétní znění výzev naleznete na webu www.esfcr.cz. Na konci května bude prezentován výstup činnosti Odborné komise pro rodinnou politiku a to při příležitosti konání kulatých stolů k představení Koncepce rodinné politiky. Cílem kulatých stolů je seznámit odbornou i širokou veřejnost s tímto strategickým dokumentem a navrhovaná opatření diskutovat ještě předtím, než jej bude schvalovat vláda. Díky zjednodušení přípravy žádostí v dotačním titulu Obec přátelská rodině se jejich počet zvýšil, v současné době probíhá vyhodnocení 37 přijatých žádostí. Ministerstvo práce a sociálních věcí nezapomíná ani na rodiny seniorů a připravuje nový dotační titul pro kraje a obce s předpokládaným vyhlášením v červnu 2016.

Témata:  rodina Ministerstvo práce a sociálních věcí

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy