Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povinná školní docházka 10 let a návrat osnov, navrhuje ministryně

Povinná školní docházka 10 let a návrat osnov, navrhuje ministryně

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

O jeden rok chce povinnou školní docházku prodloužit ministryně školství Kateřina Valachová. Nově by měl být povinný i poslední rok v mateřské školce. Návrh novely školského zákona předloží vládě už v září. Kromě toho plánuje opětovné zavedení osnov, povinnou maturitu z matematiky i zajištění míst ve školkách už pro tříleté děti.

Úroveň současných školáků je podle ministryně Valachové katastrofální. Znalosti současných dětí prý dosahují úrovně žáků devátých tříd předchozí generace. A to především v matematice. Ministryně se proto rozhodla v následujících letech rapidně změnit systém školství a zlepšit tak úroveň českých žáků, řekla v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Desetiletá školní docházka

Prodloužit povinnou školní docházku o jeden rok se ministryně rozhodla po vzoru většiny zemí v Evropské unii. Se vzděláváním dítěte se by se podle ní mělo začít co nejdříve. Pokud vláda zákon schválí, měl by začít platit od září 2017.

Cílem je dostat do školek i děti ze sociálně znevýhodněných rodin. Ty rodiče do školky neposílají především proto, že na ni nemají peníze. Děti potom v prvním ročníku za ostatními zaostávají a jejich znevýhodnění se ještě prohlubuje. Poslední rok školky bude bezplatný, ministerstvo dokonce zvažuje, že by předškolákům platilo i obědy.

Zajištění místa ve školce

Od roku 2017 bude mít každé čtyřleté dítě nárok na místo ve školce, od roku 2018 dokonce každé tříleté. Skončí tak dlouholeté boje o místa ve školkách a rodičům se nestane, že jejich dítě odmítnou. Nedostatek míst ve školkách je v současnosti záležitostí jen několika málo regionů. Podle ministryně nebude problém toto vyřešit.

Návrat osnov

Osnovy v minulosti zrušila bývalá ministryně školství Petra Buzková. A podle mnohých odborníků to byl omyl, který znepřehlednil celé školství. Jejich znovuzavedení má zajistit, že přibližně stejnou výuku dostanou všechny děti na území Česka. Dnes jsou znalosti dětí z různých škol hodně rozdílné a projevuje se to především špatnými výsledky u státních maturit.

Povinná maturita z matematiky

O povinné maturitě z matematiky se hovoří už delší dobu. Ministryně se ji ale s ohledem na katastrofální znalosti studentů rozhodnula posunout až na rok 2021. Bude se týkat dětí, které na střední školu nastoupí v roce 2017. Od tohoto roku by měla být maturita z matematiky povinná pro školy, které už nyní mají větší počet hodin matematiky týdně, a maturanti tak budou na maturitu lépe připraveni. U jiných škol se počítá s delším odkladem.

Témata:  školství

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy