Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnešní stávka připraví českou ekonomiku o miliardy korun. Stát tudíž přijde o vyšší stovky milionů korun na daních a odvodech

Lidé se v Praze sešli na protivládním protestu pořádaném odbory (27.11.2023).
Lidé se v Praze sešli na protivládním protestu pořádaném odbory (27.11.2023).
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Komentář Lukáše Kovandy: V Česku se dnes koná stávka, jejíž počet účastníků by mohl být jeden z nejvyšších za posledních třicet let. Podle odborářského svazu KOVO se do ní má zapojit až milion zaměstnanců. Někteří pracovníci dnes vypustí práci zcela, jiní na hodinu či dvě a třeba lékaři se do stávky zapojí jen symbolicky. Do stávky se nicméně zapojují například zhruba tři čtvrtiny škol – mateřských, základních i středních. Kvůli tomu všemu by měla stávka výrazně poznamenat dnešní výkon české ekonomiky.

V běžný všední den vytvoří tuzemská ekonomika nominální hrubý domácí produkt v rozsahu zhruba 25 miliard korun. Přitom je v ní necelých 5,1 milionu zaměstnanců. Pokud by tedy dnes stávkoval až onen milion z nich, tak či onak by se do ní zapojilo necelých dvacet procent z nich. Navíc, řada rodičů si dnes bude muset vzít dovolenou – či jiné pracovní volno –, aby mohla být se svým potomkem předškolního či nižšího školního věku doma. Takových dětí, kteří jsou v uvedeném věku a za běžných okolností by dnes šly do školy, je v Česku zhruba 700 tisíc. Až (nižší) stovky tisíc lidí dnes tedy do práce nepůjdou z toho důvodu, že budou doma se svojí ratolestí či ratolestmi, které by jinak běžně zavítaly do školy.

Zásadní ochromení výkonu práce se tak dnes bude týkat stovek tisíc zaměstnanců. Podnikatelské aktivity bude dále vykonávat drtivá většina ze zhruba 1,1 milionu aktivních živnostníků, OSVČ a podnikatelů. Dnešní stávka tak připraví českou ekonomiku o mírně přes dvě miliardy korun při předpokladu, že zásadně ochromí dnešní pracovní výkon přibližně půl milionu lidí. Stát tudíž na daních a odvodech kvůli dnešní stávce přijde o zhruba 700 milionů korun.

Témata:  stávka odbory školství demonstrace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy