Tato hračka může vašemu dítěti ublížit, varuje inspekce

Žlutá chlupatá jo-jo koule s nosem z plastové kuličky je sice pro děti lákává, ale je také pořádně nebezpečná! Česká obchodní inspekce upozorňuje, že jo-jo koule může způsobit dušení dětí. Není to ale jediný výrobek, který je podle inspekce pro děti nebezpečný.

Ilustrační fotografie
reklama

Vaše dítě může být z tého hračky nadšené, jenže pozor, může být pro něj i hodně nebezpečná. Chlupaté jo-jo má totiž nos z plastové kuličky, který jde snadno oddělit. Podle České obchodní inspekce k tomu stačila jen velmi malá síla.

"Kromě toho, že hračka není řádně označena a vybavena informacemi pro spotřebitele, které by upozorňovaly na možná nebezpečí při použití nejmenšími dětmi, stačila velmi malá síla k oddělení plastové kuličky 'nosu', dílku, na němž byla kulička nasazena, i poutka. Takto malé části mohou v dýchacím ústrojí dítěte do 3 let věku způsobit zalknutí nebo dušení, proto byl vydán zákaz prodeje této jo-jo koule," uvádí Česká obchodní inspekce.

Foto ZDE.

Před časem inspekce také na nebezpečného dřevěného skládacího koníka. "Příliš malé části by dítě mohlo při vložení do úst snadno vdechnout nebo spolknout. To by mohlo při nešťastné souhře náhod vést k zablokování dýchacích cest, případně k poranění vnitřních orgánů," uvedla Česká obchodní inspekce.

Foto ZDE.

V průběhu července Česká obchodní inspekce zveřejnil souhrn kontrol za 1. čtvrtletí letošního roku. V prodejnách, které prodávají hračky uložili inspektoři 141 pokut za 1,06 milion korun.

"Největší část z nich, 81 pokut ve výši cca 450 tisíc Kč, byla uložena za porušení zákona o technických požadavcích na výrobky, zejména za distribuci výrobků bez stanoveného označení a bez dalšího značení. Dalších 28 pokut v hodnotě 400 tisíc Kč bylo uloženo za souběžná porušení několika zákonů a 32 pokut v celkové výši asi 220 tisíc Kč uložila Česká obchodní inspekce za porušení povinností stanovených zákonem o ochraně spotřebitele," uvedla inspekce.

Témata: ČOI | děti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky