Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozhazujete naše peníze a rozdáváte trafiky, pustil se do vlády Fiala

Petr Fiala /ODS/, předseda strany
Petr Fiala /ODS/, předseda strany
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Od 1. července začíná v praxi fungovat služební zákon, jehož cílem má být odpolitizování státní správy a stabilizování poměrů na jednotlivých úřadech. Vláda rychle zapomněla na své sliby a státní správu zbyrokratizovala, kritizuje koalici opoziční Petr Fiala.

Přinést by měl i větší jistoty pro úředníky, kterých bude ve služebním poměru víc než 68 tisíc. Ti teď budou mít více dní volna a bude složitější je odvolat.

Předseda ODS připomíná, že vláda při svém vzniku slibovala mimo jiné snižování nákladů jednotlivých ministerstev a šetření ve státní správě. „Se služebním zákonem ale rychle na svůj slib zapomněla a státní správu naopak zbyrokratizovala," rýpnul si do vládní koalice Fiala.

Upozorňuje, že v roce 2013 na ministerstvech pracovalo celkem 66 náměstků, dnes jich je o 41 více. „Vláda dál rozhazuje peníze daňových poplatníků, protože jen náklady na 41 nových náměstků a státních tajemníků překračují částku 100 miliónů korun ročně. Zákon o státní službě, který dnes vstoupil v účinnost v plné míře, využila vláda k politizaci státní správy a k rozdání trafik," kritizuje předseda ODS.

41. O tolik současná vláda navýšila počet náměstků a st.tajemniku. Místo depolitizace přišla byrokratizace st.spravy. A "trafik" přibylo.

— Petr Fiala (@P_Fiala) 1. Červenec 2015

Koalice si podle něj na ministerstva dosadila svoje lidi, které tam prostřednictvím služebního zákona zabetonovala, jinými slovy nebude možné je tak snadno odvolat. „To k efektivitě a lepší práci státního aparátu opravdu nepřispěje," dodal Fiala.

Dan Ťok přiznal @lidovky 3 náměstky. Skutečnost je ovšem jiná. Min. dopravy jich má 7, včetně státního tajemníka. pic.twitter.com/r9HZNn5wBH

— ODS (@ODScz) 1. Červenec 2015

ODS zároveň upozorňuje, že ministr dopravy Dan Ťok přiznal médiím, že má tři náměstky. Podle opoziční strany je to ale úplně jinak, náměstků má teď celkem sedm, včetně státního tajemníka.

Témata:  vláda Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy