Státní rozpočet na příští rok: Babiš chce snížit schodek o 30 miliard

Ve vládě se stupňuje bitva o státní rozpočet na příští rok. Nejtvrdší souboj svede ministr financí Andrej Babiš s ministry za ČSSD, kteří žádají do svých rezortů miliardy navíc. Babiš chce v příštím roce snížit schodek státního rozpočtu až o třetinu, tedy o 30 miliard.

Andrej Babiš
reklama

Příští týden se kvůli rozpočtu sejde koaliční rada a jako vždy, když jde o peníze, se dá očekávat tvrdé vyjednávání. To se týká především ministerstva zdravotnictví, pro které ministr Svatopluk Němeček požaduje 2 miliardy korun. Ty ministerstvo potřebuje na investice, které by šly především do velkých nemocnic.

Finance svého resortu brání i novopečená ministryně školství Kateřina Valachová. "V žádném případě nedovolím, aby tyto prostředky byly zkráceny. Mám za to, že tento závazek byl už formulován a ministr financí s ním musí v návrhu rozpočtu počítat," řekla Valachová.

Ministerstvo zdravotnictví žádá do svého rozpočtu navíc celkem šest miliard, ministerstvo školství pět a vnitra sedm miliard korun. Ministři peníze chtějí především na platy lékařů, učitelů a až čtyř tisíc nových policistů.

Na požadavky ministrů reagoval i ministr financí Andrej Babiš: "S ministrem zdravotnictví Němečkem jsem jednal, představy školství a vnitra znám jen z médií, takže já budu rád, když přijdou ministři a budeme to řešit za stolem, ne přes média. Musíme být rozpočtově zodpovědní, nemůžeme naši zemi zadlužovat."

Debaty o rozpočtu ministerstev na příští rok tak nejspíš budou bouřlivé a hledání kompromisů složité. Představa ministra financí o schodku je totiž o třetinu nižší než v loňském roce, ze 100 miliard se chce v příštím roce dostat na 70. V následujícím roce pak na 60 a v roce 2018 na 50 miliard. Jednat se začne už v pondělí a debaty potrvají až do září. Schvalovat jej poslanci budou v prosinci.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky