Toto jsme se naučili za Husáka, říká sociolog

Společenské zřízení se postupně mění, posun od demokracie k byrokratickému zřízení ve stále více viditelný, domnívá se český sociolog Petr Hampl. Některé cenné kontakty vám prý ale mohou pomoci v tomto světě přežít.

Ilustrační fotografie
reklama

Nejcennějším aktivem jsou podle Hampla přátelé a dobří známí. „Pokud by vám úřady zabavily dítě, máte dost přátel, co budou dělat bordel na úřadě, obtěžovat úřednice a třeba jim i vyhrožovat? Máte ve svém okolí dost lidí, o kterých máte jistotu, že vás nikdy neudají, když podnikáte načerno? U kterých můžete nakoupit, nevzít si účtenku a víte, že by vám stejně uznali reklamaci? Před kterými můžete říkat věci, které nejsou politicky korektní, a nebudete mít problémy. Kteří pro vás udělají maximum, až si na vás zasedne exekutor? Kteří vám vyběhají protekci, až onemocníte a léky budou na příděl?" ptá se sociolog.

A není to jen o tom mít známosti. „A z druhé strany, všimněte si, že obětí úřední zvůle jsou nejčastěji osamělí lidé. Hordě, která drží pospolu, se úředníci raději vyhnou," domnívá se Hampl.

V podobných situacích se prý dá využít něco, co fungovalo už v minulosti. „Za Husáka jsme se naučili, že sítě vztahových kontaktů jsou největším bohatstvím. V současné Skandinávii je to zrovna tak. Bude to tak i v českých zemích, které se vrací k socialismu. Investice do vztahů je nejlepší investice, jaká se dnes dá udělat," radí lidem na Facebooku sociolog.

Témata: lidé | úřady

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky