Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nákup zlata, stříbra nebo pšenice během sekundy?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: omnimedia.cz

Dříve se investování do zlata a komodit obecně opíralo o pečlivý průzkum trhu, dlouhodobé sledování, a to nejen aktuálního dění, ale i historického vývoje. Podstatou takového průzkumu byla i jistá snaha o co nejdokonalejší předvídavost. Byla to velmi náročná práce a vyžadovala tým profesionálů, ale i přesto nebylo možné uhlídat celý trh. Je proto překvapující, že i dnes se lidé snaží do tohoto pole proniknout takříkajíc na vlastní pěst. Vezmeme-li v úvahu dnešní technologický pokrok a moderní možnosti, které nám svět nabízí například v podobě automatických obchodních software je toto rozhodnutí ba přímo bláznivé, informuje Commodity+.

Dnešní výpočetní technika již nezabírá plochu menšího fotbalového hřiště a ani to není těžkopádná krabice, co zabere celý stůl. Dokonce ji ani nemusíme mít doma a přesto vám může zásadně usnadnit život. Ano, je to právě ta nejmodernější technologie, která nejen umožňuje sledovat a monitorovat v reálném čase pohyb na trzích po celém světě, ale nabízí mnohem více. Představme si příklad. Chceme koupit komoditu. Právě teď, protože vidíme příležitost a příznivou cenu. Než zvedneme telefon, vytočíme číslo, někdo na druhém konci jej zvedne, vysvětlíme, co chceme a dotyčná osoba to zařídí. Během této krátké chvíle se může stát milion věcí a situace, která byla před 5 minutami příznivá, se může zásadně změnit. Na druhé straně je tu možnost využití softwaru, který sám sleduje trhy v reálném čase, zpracovává a vyhodnocuje situaci na základě náročných matematických operací, nikdy nespí, nikdy se neunaví, pracuje 24 hodin denně a je vám neustále k dispozici. Stačí jediný pokyn a vše je hotovo, a to ve zlomku sekundy. A právě takto funguje robot Commodity+. Pro srovnání běžný uživatel využívá počítače se dvěma jádry, nejnáročnější grafické operace používají jader 8 a robot Commodity+ využívá pro svou práci plných 16 jader (4×4). Podstatou tohoto produktu je automatický obchodní software, který dokáže samostatně, tj. bez lidského zásahu analyzovat vývoj na trhu, vyhledávat ziskové obchodní příležitosti a automaticky generovat pokyny k nákupu či prodeji za účelem maximálního zhodnocení majetku jeho majitele. Navíc však tyto příležitosti dokáže vyhledávat a obchodovat na trzích fyzických aktiv, tedy komodit.  

Vracíme se k trvalým hodnotám

Nejvýraznější komoditou vůbec je zlato, občas bývá řazeno i do kategorie sobě vlastní. V dnešní době je největší poptávka po zlatě v Indii a Číně. Důvodem je skutečnost, že mimo rozvinuté pobřežní oblasti je většina země relativně chudá a většina farmářů nemá s bankovním světem žádné spojení, proto veškeré své bohatství ukládá do zlata, které jim zaručuje jistotu.  Zlato má pověst uchovatele hodnoty a téměř nemá konkurenci. Se spořícím účtem ho nelze srovnávat, protože ty současné nabízejí úročení cca 1,5 procenta pod inflací,  a lidé tedy dobrovolně přichází o peníze. Alternativu tvoří cenné papíry, dluhopisy. Ovšem zde existuje riziko tisknutí nových peněz, inflace a znehodnocení. Nic takového u zlata nehrozí.  Pokud se na oblast komodit podíváme s větším odstupem, zjistíme, že mají pro nás obrovský ochranný potenciál v případě skutečného ekonomického kolapsu. Právě díky lidskému instinktu – pamatuj na horší časy, jsou komodity velmi frekventovanou obchodovanou oblastí. Každý člověk v nich vidí jistý přístav klidu v době bouře a možná někdy jen instinktivně má na svém účtu právě komodity. 

Témata:  zlato

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy