ODS: Vláda vysává pokladnu, tyhle peníze se nikdy nevrátí

Česká vláda mluví o zavedení takzvaného zálohového výživného. Stát by tak měl pomáhat rodičům v případě, že druhý rodič neplatí řádně výživné. S návrhem přišla ministryně sociálních věcí Michaela Marksová Tominová. Zruinujete tím sociální systém, varuje vládu ODS.

Ilustrační fotografie
reklama

K návrhu se z počátku stavěl negativně i ministr financí Andrej Babiš. „Nejsem proti tomu, abychom platili výživné za rodiče, kteří jsou ve vězení, nějaké recidivisty, u nichž je jasné, že nebudou platit," připustil po jednání s koalicí Babiš.

S tím se ale nechce smířit opozice. „Sobotkova levicová vláda přichází s dalším opatřením, které vysává sociální systém. Tímto stylem nebude za chvíli na jiné dávky tam, kde jsou skutečně potřebné. Státní pokladna není studna, ze které jde čerpat do nekonečna a je naivní si myslet, že úhrada výživného za neplatiče a následné vymáhání, představují řešení," pustila se do koaličního plánu expertka ODS pro sociální oblast Lenka Kohoutová.

V tomto případě je podle političky vhodnější vymáhat alimenty soudní cestou. K tomu by navíc mělo pomoci zajištění rychlé vymahatelnosti práce, aby podobné spory u soudů dostaly přednost. „Soudy tak mají činit nejenom v otázce vymáhání, ale například i u možnosti snížení výživného v nepříznivé situaci toho rodiče, který je povinen výživné hradit. Vymahatelnost práva se musí změnit i v případech, kdy rodič zcela neodůvodněně odmítá, aby se dítě stýkalo s druhým rodičem," domnívá se Kohoutová.

Občanská demokrata se obává, že vládní návrh by fungoval jen na papíře. „Pokud Sobotkova vláda říká, že bude hradit náhradní výživné pouze u lidí v režimu hmotné nouze, pak nikdy nevymůže od povinných ani korunu. Stát tyto částky na sebe prostě přejímá navždy. Jen se zvýší sociální dávky, zvýší se náklady na vymáhání a nic se státu nevrátí," komentuje dopad novely Kohoutová.

Témata: ods | děti | Alimenty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky