ODS chce záruky, že vláda nahradí škody vzniklé opatřeními

Opoziční ODS chce záruky, že vláda bude kompenzovat škody vzniklé kvůli koronavirovým opatřením. Podpůrné programy by se podle občanských demokratů měly týkat restaurací, kultury, sportu, služeb či cestovního ruchu. ODS dnes v tiskové zprávě uvedla, že občané nemohou platit za chyby, které kabinet způsobil svou neschopností. Připomíná také návrhy, které předložila do Sněmovny v předchozích měsících.

ODS
reklama

Kabinet ve čtvrtek oznámil omezení týkající se kulturních akcí, restaurací, obchodních center či sportování, která platí ode dneška či od pondělí. Školákům se prodlouží podzimní prázdniny, na druhý stupeň základních škol se vrátí výuka na dálku. Kompenzace pro podnikatele kabinet zatím neohlásil.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že ministři by měli připravit urychleně podpůrné programy pro restaurace, kulturu či sport. "Budeme po vládě chtít jasné záruky, že všechny škody, které občanům v souvislosti se zavedenými vládními opatřeními vzniknou, bude vláda kompenzovat. Není možné, aby občané platili za chyby, které způsobila vláda svou neschopností," řekl.

ODS už dříve navrhla některé úpravy, které by podle ní mohly pomoci živnostníkům, malým firmám a zaměstnancům. Fiala připomněl například návrh na snížení sociálního pojištění odváděného zaměstnavatelem o dva procentní body, zvýšení slevy na poplatníka daně z příjmu či prominutí sociálních odvodů z mezd zaměstnance firmám do 50 zaměstnanců. ODS navrhuje například i prominout silniční daň za letošní rok.

Fiala vybídl občany, aby se chovali odpovědně a omezení dodržovali. "Pandemie se dotýká nás všech. Je i na každém z nás, jak ji zvládneme. Na vyřizování účtů s neschopností vlády bude dost času, až tuto krizi zvládneme," uvedl.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky