Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinská krize a dopady na českou ekonomiku? Analytik promluvil

Ukrajinská krize a dopady na českou ekonomiku? Analytik promluvil

Foto: Grafton

Může mít současná situace na Ukrajině přímé dopady na českou ekonomiku? Ano, může. Takové jsou závěry analýzy poradenské společnosti Bisnode.

Z databází poradenské společnosti Bisnode vyplývá:

- 10 801 českých firem má ukrajinské vlastníky, jednoznačně převažují fyzické osoby

- Majetkový podíl v českých společnostech má zhruba 53 000 ukrajinských subjektů

- Ukrajinští majitelé českých firem upsali v tuzemských společnostech základní kapitál v celkové výši 2,43 miliardy korun

- V Česku podniká 38 105 ukrajinských živnostníků

- Stovky českých firem mají dceřiné společnosti na Ukrajině (např. ČEZ, Hamé, ALTA Invest, Phoenix-Zeppelin, RD Rýmařov, ČKD ELEKTROTECHNIKA)

- Počet českých firem, které exportují na Ukrajinu se pohybuje v řádech jednotek tisíc

- Rating Ukrajiny je podle Dun & Bradstreet, která je strategickým partnerem Bisnode v Evropě, na úrovni DB6b, tedy velmi vysokého rizika návratnosti investice

Analytik Bisnode Michal Řičař k současnému stavu říká: „Probíhající nepokoje na Ukrajině ovlivňují celou Evropskou unii, minimálně tím, že se negativně vyvíjí cena vstupů v podobě ropy a zemního plynu. Byť se na první pohled z oficiálních statistik nezdá, že by ČR a Ukrajina byly spolu významně ekonomicky propojeny – export i import je minimální, z mikro pohledu vnímáme, že v ČR je téměř 11tis. právnických osob s ukrajinskými majiteli. Také největší počet pracujících cizinců v ČR je ukrajinského původu. Významná vnitrostátní nestabilita na Ukrajině jistě negativně ovlivní i ratingy firem s ukrajinskými vlastníky, neboť tyto firmy podléhají zvýšenému riziku, stresu. Zdražování vstupů povede celkově ke snížení výkonnosti ekonomiky, a to jak české, tak evropské. Můžeme tedy celkově očekávat, že se nás ukrajinská krize dotkne ve dvou rovinách – v podnikatelském prostředí, díky velkému počtu firem s ukrajinskými vlastníky; a v makroekonomickém prostředí, které se na určitý čas utlumí tak, jak se postupně zvýší cena ropy a plynu v reakci na probíhající nepokoje. Z časového hlediska je velký otazník nad délkou a tedy rozsahem dopadů. Lze usuzovat, že ukrajinská reforma bude na delší dobu, ovšem dopady do evropské ekonomiky by neměly být dlouhodobější, jedná se tedy o krátkodobý šok, který postupem času odezní s tím, jak se situace postupně stabilizuje".

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy