Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Potvrzeno: Kuřecí maso z Polska překračuje limit antibiotik trojnásobně!

Potvrzeno: Kuřecí maso z Polska překračuje limit antibiotik trojnásobně!

Foto: Pixmac

Kuřecí maso z Polska, o jehož nálezu ve čtvrtek informovala Státní veterinární správa (SVS), obsahovalo trojnásobně vyšší než povolené množství antibiotika doxycyklinu. Informoval jejich mluvčí Josef Duben.

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) byly kuřecí stehenní řízky s nadlimitním množstvím antibiotik prodávány v pardubické prodejně JIP východočeská, a.s. Firmě zboží dodával podnikatel Pavel Vodička z Jaroměře, pochází od polského výrobce ALMA Sp. z o.o.

Nadlimitní množství léku bylo podle mluvčího veterinární správy zjištěno ve třech z šesti odebraných vzorků. SZPI překročení limitu zjistila u dvou ze šesti podvzorků. "S kontrolovanou osobou bude zahájeno správní řízení o uložení sankce," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Pozor by si měli dát lidé, kteří v poslední době nakupovali šestiset gramová balení kuřecích stehenních řízků v Poličce a v Jičíně. "Do ČR bylo dodáno 2 000 kusů těchto stehenních řízků, celkem 1 200 kg. Veterinární inspektoři pozastavili 200 kusů ve skladě, zbytek byl distribuován do dalšího skladu a prodejen," oznámil mluvčí, podle kterého se nyní maso z prodejen stahuje. Kdo si výrobek zakoupil, má možnost vrátit ho prodejci.

Pokud máte podezření, že ve vašem mrazáku kuřata s antibiotiky leží, zkontrolujte si podrobné údaje. Konkrétně šlo o výrobce Firma Handlowa Alma Sp. z o.o.; 98-235 Błaszki Cienia 11; schvalovací číslo: PL 10143902 WE, datum minimální trvanlivosti měla zásilka do 19. 10. 2013, vyrobená byla přesně o rok dříve.

Podle Dubna jde nejspíše o nedodržení tzv. ochranné lhůta, tedy doby od poslední aplikace léčiva do doby, než může být zvíře poražené a pak snědené. Pokud budou lidé maso se zbytky antibiotik jíst, může se vytvářet rezistence bakterií vůči použitému antibiotiku, léčba v případě nutnosti by pak nemusela být účinná.

Témata:  potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy