Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Potvrzeno: Kuřecí maso z Polska překračuje limit antibiotik trojnásobně!

Potvrzeno: Kuřecí maso z Polska překračuje limit antibiotik trojnásobně!

Foto: Pixmac

Kuřecí maso z Polska, o jehož nálezu ve čtvrtek informovala Státní veterinární správa (SVS), obsahovalo trojnásobně vyšší než povolené množství antibiotika doxycyklinu. Informoval jejich mluvčí Josef Duben.

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) byly kuřecí stehenní řízky s nadlimitním množstvím antibiotik prodávány v pardubické prodejně JIP východočeská, a.s. Firmě zboží dodával podnikatel Pavel Vodička z Jaroměře, pochází od polského výrobce ALMA Sp. z o.o.

Nadlimitní množství léku bylo podle mluvčího veterinární správy zjištěno ve třech z šesti odebraných vzorků. SZPI překročení limitu zjistila u dvou ze šesti podvzorků. "S kontrolovanou osobou bude zahájeno správní řízení o uložení sankce," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Pozor by si měli dát lidé, kteří v poslední době nakupovali šestiset gramová balení kuřecích stehenních řízků v Poličce a v Jičíně. "Do ČR bylo dodáno 2 000 kusů těchto stehenních řízků, celkem 1 200 kg. Veterinární inspektoři pozastavili 200 kusů ve skladě, zbytek byl distribuován do dalšího skladu a prodejen," oznámil mluvčí, podle kterého se nyní maso z prodejen stahuje. Kdo si výrobek zakoupil, má možnost vrátit ho prodejci.

Pokud máte podezření, že ve vašem mrazáku kuřata s antibiotiky leží, zkontrolujte si podrobné údaje. Konkrétně šlo o výrobce Firma Handlowa Alma Sp. z o.o.; 98-235 Błaszki Cienia 11; schvalovací číslo: PL 10143902 WE, datum minimální trvanlivosti měla zásilka do 19. 10. 2013, vyrobená byla přesně o rok dříve.

Podle Dubna jde nejspíše o nedodržení tzv. ochranné lhůta, tedy doby od poslední aplikace léčiva do doby, než může být zvíře poražené a pak snědené. Pokud budou lidé maso se zbytky antibiotik jíst, může se vytvářet rezistence bakterií vůči použitému antibiotiku, léčba v případě nutnosti by pak nemusela být účinná.

Témata:  potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy