Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trh práce kolabuje. Na krizi se musí připravit hlavně Morava, varují experti

Trh práce kolabuje. Na krizi se musí připravit hlavně Morava, varují experti

Foto: Pixmac

Zaměstnavatelé se nechystají ani v nadcházejících třech měsících zvyšovat své náborové aktivity. Jedinou výjimkou kde se připravují na zvýšení počtu zaměstnanců, je Praha. Čechy stagnují a na Moravě se bude podle úterních zjištění průzkumu Man Power dále propouštět.

"Zaměstnavatelé v České republice očekávají pro druhé čtvrtletí 2013 opatrné náborové prostředí. Pouze pět procent z dotazovaných počítá s nárůstem počtu pracovních sil, stejný počet dotazovaných má v plánu propouštět a drtivá většina, 90 procent zaměstnavatelů, nepředpokládá v následujících měsících žádné změny," uvedla závěrečná zpráva šetření Man Power Index.

Z pohledu jednotlivých odvětví pracovního trhu předpovídají nejsilnější náborové aktivity obory Výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody a oddíl Ubytování a stravování. Naopak propouštět své zaměstnance budou muset nejčastěji zaměstnavatelé z odvětví Doprava, skladování a logistika.

Přijímat nové pracovní síly se dále chystají v segmentu Finance, pojištění, nemovitosti a další služby podnikům, ve státní správě, zdravotnictví, vzdělání a v kultuře, ale také firmy pracující v zemědělství a lesnictví.

Proti tomu negativní vývoj mohou nadále očekávat i zaměstnanci ve stavebnictví a ve velkoobchodu a maloobchodu nebo zaměstnanci ve zpracovatelském průmyslu. Stagnace se dočká oddíl zabývající se těžbou nerostných surovin.

V rámci průzkumu indexu trhu práce pro druhé čtvrtletí 2013 odpovídalo na otázku: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce června 2013 v porovnání s aktuální čtvrtletním?" celkem 752 český zaměstnavatelů.

Témata:  práce nezaměstnanost

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy