Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šokující odhalení: Podnikatelé si často přikrášlují účetnictví!

Šokující odhalení: Podnikatelé si často přikrášlují účetnictví!

Foto: pujckomat.cz

Přetrvávající recese podkopává morálku tuzemských podnikatelů, kteří se stále snaží přikrášlovat své finanční výsledky. Upravení hospodářské závěrky od svých účetních letos očekává více než každý pátý podnikatel, uvedla ve středu Komora certifikovaných účetních.

"Výsledek je sice proti předchozímu roku o jeden procentní bod lepší, ale i tak je potencionálně účelně pozměněna účetní závěrka u zhruba 200 tisíc firem," upřesnila výsledek své ankety zpráva Komory certifikovaných účetních.

Nejčastěji se přitom požadavky na "kreativní" zásahy do účetnictví zaměřují na umělé vylepšení ziskovosti firmy, o které své účetní žádá téměř 80 procent z nepoctivých podnikatelů.

Druhé místo pomyslného žebříčků následně obsadilo přání vedoucích zaměstnanců, aby jejich pracovníci papírově snížili zadluženost podniku (17,5 procenta z amorálních firem). "Navenek se tedy jako méně zadlužený subjekt tváří až 30 tisíc společností registrovaných v ČR," doplnila předsedkyně Komory Alice Šrámková. Podle jejích slov je jediným opravdu neupravitelným ukazatelem cash flow. Paradoxem však zůstává, že právě tento výkaz není dle zákona o účetnictví povinnou součástí závěrky podnikatelů.

Ankety se zúčastnilo 314 respondentů z řad členů Komory certifikovaných účetních.

Témata:  podnikatelé účetnictví

Související

Aktuálně se děje

4. srpna 2025 15:53

23. července 2025 17:44

Balená voda v rozpáleném autě může skrývat miliony bakterií

V horkých letních dnech dochází k rychlé kontaminaci balené vody nevhodnou manipulací nebo špatným skladováním. Pokud se voda v plastové lahvi ohřeje v létě v horku na dálnici v návěsu kamionu či je pak nevhodně skladována za vysokých teplot, nebo je vystavena přímému slunečnímu záření na překladištích či v autě u konečného spotřebitele, tak počet těchto bakterií a mikroorganismů roste a může to mít negativní vliv na zdraví. Tento fakt potvrzuje hned několik studií či zjištění tuzemské Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy