Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trh s nemovitostmi se hroutí. A lépe nebude!

Trh s nemovitostmi se hroutí. A lépe nebude!

Foto: Pixmac

Rok 2012 znamenal pro trh nemovitostí přesunutí ze stagnace do recese. Některé segmenty trhu zaznamenaly mírný růst, jiným se tolik nedařilo a zaznamenaly pokles, vyplývá to ze závěru souhrnné analýzy Trend report 2012, kterou sestavila Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN).

Z makroekonomického hlediska se vývoj zemí eurozóny i České republiky posunul ze stagnace do recese. "Celkový popis situace je poměrně neradostný. Nacházíme se v ekonomické krizi a je cítit napětí v systému, ale problémy má celá světová ekonomika," potvrdil závěry zprávy profesor Jan Fait z České národní banky. Optimisticky však dodal, že situace by se měla zlepšit v roce 2015.

Rezidenční trh v České republice formovaly v roce 2012 především dvě základní skutečnosti. První z nich byla cenová deregulace nájemného, která skončí k poslednímu dni tohoto roku. Právě deregulace nájemného stojí podle ARTN dlouhodobě za zvyšujícím se zájmem o nájemní bydlení. Razantní navýšení dříve regulovaných nájmů totiž vedlo zároveň k poklesu ceny nájmů tržních. V Praze byly tyto poklesy a růsty nejmarkantnější. Druhou skutečností je, že český realitní trh zhruba od roku 2008 vykazuje stále silnější známky nasycení v oblasti vlastnického bydlení. "Nedostatečný zájem o nové byty v letošním roce pokračoval a jeho důkazem byly i slevy a cenové pobídky ze strany developerů," informoval Jan Sadil, viceprezident ARTN.

V roce 2012 se dařilo hypotečnímu trhu. "Banky mají tento byznys rády. Úrokové sazby jsou na historických minimech, které jsou výhodné pro klienty," doplnil Sadil.

Změna nastala také v developerských projektech. "Banky raději volí spolupráci s partnery, se kterými už spolupracovali a s těmi, kteří mají připravené kvalitní projekty s jasnou strukturou a dobrým cashflow," řekla Lenka Kostrounová z ČSOB. Nejméně se dařilo podle analýzy segmentu hotelnictví.

Mírný meziroční nárůst zaznamenala asociace v oblasti kancelářského trhu, a to u výměry nově postavených kancelářských ploch. V letošním roce očekávají analytici dokončení téměř 100 tisíc metrů čtverečních nových kancelářských ploch, což činí meziroční nárůst zhruba o 14 procent. "Největší zájem o nové kanceláře měli odborníci v IT. Pominula doba, kdy ajťáci seděli v zanedbaných kancelářích. Nyní hledají kvalitní prostory," doplnil analytik z ARTN. Roste také počet spekulativních projektů.

Trh maloobchodní prostor zaznamenal v roce 2012 překvapivě mírné oživení, a to jak v oblasti transakcí, tak v developmentu. Následující rok však bude náročný pro větší nákupní centra. Tam analytici předpokládají, že problémy nastanou především i těch nákupních center, které se již nyní potýkají s poklesem tržeb. Na trhu s průmyslovými nemovitostmi se v této oblasti očekává výstavba to zejména v oblasti automobilového průmyslu.

Rok 2013 přinese zásadní změny díky nové legislativě. Od 1. ledna začne platit nový občanský zákoník. "Novela zákona způsob zápisu nemovitostí. Změní se komunikace s katastrálním úřadem. Začne platit také novela zákona, která umožní obcím si přivlastnit opuštěné nemovitosti," řekl právník Zdeněk Tomíček.

Témata:  bydlení nemovitosti

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.